neděle 1. května 2011

Němečtí krajané v Božicích

Každoroční pravidelné setkání bývalých božických a křídlovických občanů německé národnosti se uskutečnilo v sobotu 30.4.2011. Po bohoslužbě v našem kostele sv. Petra a Pavla se němečtí rodáci přesunuli na hřbitov, kde probíhala druhá oficiální část jejich setkání.

Hlavní organizátor akce pan Schwarzendorfer, kterého (i s jeho manželkou) zná od vidění řada božických občanů (jezdívá sem taky pravidelně pro meruňky), vyjádřil poděkování všech svých krajanů za vstřícnost, s níž se od dob bývalého starosty obce Ing. Zdeňka Čurdy u nás setkávají. Současný božické starosta Karel Hala připojil přesvědčení, že nevidí žádný problém, aby partnerství našich bývalých občanů a obce Božice i nadále pokračovalo v přátelském duchu předcházejících let. S velmi příznivým ohlasem se setkala instalace částí bývalého pomníku padlých v 1. světové válce (1914 – 1918), které byly nedávno v Božicích objeveny a převezeny na náš hřbitov. Jsme přesvědčeni, že by na tomto pietním místě měly po restauraci a celkové úpravě zůstat, neboť původní místo před prelátovou vilou již dávno ztratilo svoji původní hodnotu centra obce. A jak sami krajané přiznávají, na hřbitov zajíždějí pravidelně k pamětní desce svých zemřelých předků a hrobu preláta Maxe Mayera. Krajané rovněž předali zástupcům naší obce fotoalbum z předcházejících setkání. Určitě stojí za pozornost, že do středu alba umístili tabuli se současným názvem naší obce „BOŽICE“. Různých zajímavých momentů pak v albu najdeme povícero.
V neoficiální části své návštěvy se rodáci rozjeli po naší obci (viděl jsem je sedět např. na lavičce před naší kapličkou), aby se podívali po známých místech, ale taky aby viděli, jak se mění dnešní Božice.
                                                                                                                   Ladislav Nevrkla











Žádné komentáře:

Okomentovat