neděle 1. května 2011

Pálení čarodějnic

Psát o tradiční lidové zábavě, mezi kterou už od dob starých Keltů patří pálení čarodějnic, je stejně obtížné jako psát o kvalitním fotbalovém utkání (viz níže). Počasí si s námi taky již tradičně „zahrálo“ a tak měli organizátoři o jednu starost navíc. Akce byla pojata jinak než v minulosti a důležitý moment: Již včera se přemýšlelo, jak by to mohlo vypadat příští rok! Postupně se pod pergolami (pořád drobně poprchávalo) sešlo hodně nejen malých čarodějů a čarodějek, ale i jejich dospělého doprovodu. 
Pestrá nabídka občerstvení nás nenechávala chladnými a špekáček opečený na lískovém prutu vlastoručně připraveném starostou obce Karlem Halou měl určitě v této kouzelné filipojakubské noci svou neodolatelnou moc a specifickou chuť! Tu pravou čarodějnici jsem viděl před zahájením opřenou o bar a než jsem se na hřiště vrátil s foťákem, už z ní létaly jen zbytky jisker. Kdo z dětí přišel oděn, jak se na pravý „beltine“ patří, nelitoval. Pozorností, kterými byly obdarovány, byla přehršel.
A propos: Pod pergolami se dnes dá jakákoliv akce pořádat téměř za jakéhokoliv počasí. Dílo, které zde vytvořili božičtí fotbalisté, příznivci fotbalu a obec Božice, je úctyhodné a zaslouží si zápis zlatým písmem do božické kroniky! Doufám, že to paní kronikářka má všechno podchyceno a fotograficky zmapováno. Kdo sledoval, jak během 14 dnů došlo k zadláždění celé plochy kolem tanečního parketu, zastřešení prodejního místa a konečné střešní úpravě nejdelší pergoly (dík firmě Šperka!), tak se možná ani nestačí divit, co se dá bezplatnou dobrovolnou činností i v dnešní době zvládnout.
Vyzdvihl bych subjekty, které se o úspěšnou akci „čarodějnického večera“ zasloužily: Obec Božice v čele se starostou Karlem Halou, s řadou spolupracujících radních a zastupitelů, fotbalisti, mladí dýdžejové, rodiče a další doprovody, (v mnoha případech rovněž v čarodějnických úborech), malí čarodějové a čarodějky a především vrchní organizátor budování a úpravy tohoto nádherného zákoutí, dodavatel občerstvení na akci Jan Kudlička.
Dík patří i kolonistům: Tradiční čarodějnice letos pálili již o den dříve, aby se obě akce „netloukly“. S počasím jim to určitě vyšlo lépe.
Takže za rok, vážení čarodějové a vážené čarodějky“, čekejte na „slet“ v aktualizovaném kabátě. Vše, co se letos osvědčilo, zůstane a těšte se na novinky!
                                                                                                            Ladislav Nevrkla

























Žádné komentáře:

Okomentovat