pátek 13. května 2011

Nálezy ze studny

I více než 60 let po válce nacházíme její relikvie. Většinou nahodile při vyklízení různých částí našich domů, při bourání nebo při rekonstrukcích. Tentokrát našel jeden božický občan takovéto artefakty ve studni. Vše nechal odborně prověřit, no a my vás dnes seznámíme, o co jde.

Nálezce uvádí: Všechny objevené předměty se podařilo identifitovat. Podlouhlý zásobník je ze samopalu MP 40 (Maschinenpistole 40), což byl německý samopal používaný v letech druhé světové války. S počtem více než milionu vyrobených kusů to byl nejpoužívanější samopal ve výzbroji německé armády. Na fotkách jsou dále zásobníky i s náboji do německých pěchotních pušek, používaných taktéž ve druhé světové válce, náboje do pistole ráže 9 mm, kožené sumky na zásobníky. O oválném červeném předmětu jsme dlouho nevěděli, k čemu mohl sloužit. Nejdříve jsme se domnívali, že by se mohlo jednat o nějakou rozbušku, nakonec se ukázalo, že je to karbidová lampa (bylo na ní vyraženo RAD 42 - označení RAD prý používala Říšská pracovní služba).
Nejzajímavějším předmětem je rozhodně revolver - jedná se o revolver Lefaux ráže 45, vyrobený okolo roku 1850. Střelivo bylo odevzdáno Policii ČR.


Informace zpracoval Ladislav Nevrkla





1 komentář:

  1. Mezi náboji se nachází ještě sovětská munice 7,62x25

    OdpovědětVymazat