neděle 8. května 2011

Otvírání Hraběcí studánky potřetí

Jak přirozeně vzniká pěkná tradice? Kdo byl v sobotu dopoledne 7.5.2011 u naší známé studánky, jež před několika lety dostala název Hraběcí studánka (občas se uvádí i jako Hraběnčina studánka), zažil to na vlastní oči i duši. 

Obec Šanov se této zajímavé památky ujala poměrně nedávno a 8.5.2009 se poprvé uskutečnilo slavnostní „otvírání studánky“. Loňskému ročníku nepřálo počasí, zato se šanovskému starostovi Petru Škarkovi podařilo získat zastupitelstvo i Ministerstvo kultury pro opravu studánky a celkovou revitalizaci romantického prostředí na hranici s Přírodní rezervací Karlov, kousek za hrází rybníka Prostřední Karlov. Pod odborným dohledem restaurátora Františka Pavúčka z Nejdku byl odstraněn havarijní stav pískovcových bloků, chybějící bloky byly nahrazeny novými a upraveno bylo celé okolí. Náklady na rekonstrukci si vyžádaly částku 420 000 Kč, z čehož část nákladů pokryla dotace z MK ČR ve výši 242 000 Kč. Rekonstrukce probíhala od září do listopadu roku 2010.
A tak jsme se v roce 2011 sešli ve zbrusu „novém“ areálu . Letošní 3. ročník otvírání studánky se bezpochyby vydařil. Kulturní program, v němž nechyběl Klíčník a Strážce studánky Michal Janík, královnička Tereza Burešová, Vodopanenky Natálie Wolfová, Barbora Pirová a Lucie Nováková, nově Posel dobrých zpráv Zuzana Škarková, která dohlížela na rozdávání výborného informačního materiálu zvaného Lesní noviny (text připravila Marie Maderová) a pěvecký sbor ZŠ Šanov, významně obohatilo kvalitní vystoupení Smíšeného pěveckého sboru Božice pod taktovkou sbormistra Jana Svobody. Mezi účastníky byl jak starosta pořádajícího Šanova Petr Škarek, tak i náš starosta Karel Hala s manželkou. I nás účastníků z Božic během akce postupně přibývalo. Je to tak dobře. Věřím, že se tato akce od příštího ročníku stane ještě více „božickou“ v tom dobrém slova smyslu: Kdo jsme tam byli, zjistili jsme, že se s šanovskými sousedy zase tak moc neznáme. Obě obce patří přitom počtem obyvatel k největším v Hrušovanském mikroregionu a lze si jen přát, aby naše kontakty a přátelství byly výraznější, rozmanitější a častější. Obojí máme v tomto směru co nabídnout.
Příjemným, překvapením byly keramické mušle, z nichž jsme ochutnali čerstvou pramenitou vodu ze studánky a které jsme si odnesli jako pěkný suvenýr. Kdo chtěl, vyzkoušel lezeckou stěnu, opekl si špekáček a milovníci cyklistiky využili připraveného programu k cyklovýletu po nové Muchově cyklostezce, nesoucí jméno celosvětově uznávaného českého malíře Alfonse Muchy.
Prostě krásný neformální den strávený v nádherné přírodě lužních lesů šanovského a božického okolí.

                                                                                                                Ladislav Nevrkla
































Žádné komentáře:

Okomentovat