neděle 17. dubna 2011

Fotbal: O psech a lidech


Zní to dost zvláštně, ale je to tak. Jeden ze zápasů našich fotbalových mužstev tohoto víkendu byl zcela nečekaně poznamenán incidentem, jehož hlavním aktérem byl pes! Stalo se v sobotu 16.04.2011 odpoledne v závěru zápasu Břežany B – Božice B a kdo tam byl, byl nakonec šokován příběhem, který byl spíš jako z filmového plátna než z fotbalového stadionu.
A kdyby jen pes! Daleko důležitější jsou lidé a ti mají často problém. A je docela jedno, jestli se jedná o hráče, funkcionáře, rozhodčí nebo fanoušky. Tento víkend selhal lidský faktor v nějaké podobě docela často a tak počkáme, až jak budou případy následně uzavřeny a pak k tomu napíšu nějaký souhrnný komentář. Jedno je jasné: dvě penalty, které proti nám byly nařízeny v zápase okresního přeboru proti Jezeřanům, nás připravily o všechny body. Že jsme byli mírně lepším mužstvem, není už v tuto chvíli nic platné. Proto po tomto víkendu tvrdím: Pes není nejlepší přítel člověka a obavy, stres a nízká sebedůvěra nejsou nejlepším motorem k dosažení cíle! Howgh!!!

OP: Božice A – Jezeřany A 1:2 (0:1)
 17.4.2011 16.00 HR: Kněžíček, AR1: Coufal, AR 2: Jiří Palát, delegát: Števica
S nadějemi i s obavami jsme šli do zápasu s odvěkým rivalem z Jezeřan-Maršovic. V posledních letech spolu bojujeme v důležitých zápasech až příliš často a je jasné, že tyto zápasy vkládají do všech kolem fotbalu nejeden „balvan“. V tomto zápase ta tíže dolehla na všechny zodpovědné a tímto „tlakem“ byl celý zápas až příliš ovlivněn. Naši, byť se po tradičně vlažnějším začátku, dostali do hry, neproměnili ani ty nejvyloženější příležitosti – padlo plno „měkkých“ střel (Lopík, Michal), těsně vedle tyče nebo do boční sítě letících (Lopík, Jara, Honza), asi nejvíc se diskutovalo o šanci Lopíka, který volil v 85. minutě přihrávku Davidu Hostínkovi, a ono to tam nepadlo, výborný jezeřanský gólman Bronislav Lesonický vyrazil míč nohou!!! Třikrát škoda. V 89. minutě přišla studená sprcha – David fauloval ve vápně a rozhodčí opět – tak jako ve 4. minutě za spornou ruku Džampa – nařídil pokutový kop. Exekutor obou penalt Michal Novotný ani tentokrát nezaváhal a rozhodl tak o tom, že si tři body z Božic odvezli hosté z Jezeřan. Přitom třeba vyrovnávací branka v 58. minutě z přímého kopu v podání Jana Kudlička byla excelentní!!! Bohužel další šance Lopíka, Tomáše Polického, Honzy a Džampa svůj cíl nenašly.
Abychom byli spravedliví, i  hosté měli příležitosti, největší asi ve 32. minutě nadvakrát po chybě v naší obranné fázi, taky nám pomohl odmávnutý ofsajd v 54. minutě a taky jednomu z našich hrozila i druhá žlutá!
Zápas skončil rozpačitě, ovlivněný především penaltou z 89. minuty. Nějak jsme všichni cítili, že se to nemělo stát, i když tu rozhodující odpovědnost nese rozhodčí.
Sestava Božic: Ivo Urban -  David Švejdík, Patrik Šotkovský, Josef Šprencl (K), Aleš Žák – Roman Šebela, Jan Kudlička, Tomáš Polický,  Michal Topolčan (od 80. minuty David Hostínek) – Pavel Ležák, Jaromír Jandásek. Trenér Jan Kudlička st., vedoucí mužstva Karel Kučera.

IV.C: Břežany B - Božice B nedohráno (stav v 88. minutě 4:0)
16.4.2011 16.00 HR: Maar
Poměrně jednostranný nepříliš zajímavý zápas, v němž jasně dominovali domácí (posílení o několik hráčů „A“ týmu (Richard Nevoral, Robert Lysák, Milan Wieder) a již v prvních 45 minutách získali zaslouženě luxusní náskok 4:0, který ve druhé půli pouze udržovali.
Našich šancí (zápas jsem viděl od 40. minuty) bylo pramálo (Marek Zifčák), chyběla řada klíčových hráčů našeho béčka (Jan Kudlička st., Luboš Ralenovský, Martin Topolčan), nastoupit nemohl ani dlouhodobě zraněný Jirka Kubíček, či jiný hráč z áčka. Na lavičce seděl pouze trenér Miroslav Jandásek, žádný náhradník.
V průběhu 2. poločasu jsme trošku přeskupili naše řady, do útoku se posunul Marian Vávra a Tomáš Rauš, několikrát jsme se neúspěšně pokusili o atak, ale na výsledku se již nic nezměnilo.
Běžela 87. - 88. minuta, když se začal odvíjet příběh jevící se zpočátku docela nevinně, aby se jeho rozuzlení dostalo až na zasedání STK ve Znojmě. Do obranného pásma našich vběhl pes (pitbulka), bez náhubku, bez obojku i bez vodítka, který unikl svému doprovodu, a jako by si chtěl s někým hrát! Za svůj terč si vybral našeho stopera Mirka Koláčka! Dál to do hloubky popisovat nebudu. Rozhodčí Maar v té chvíli přerušený zápas ukončil. Mirek Koláček byl ošetřen v nemocnici. A dík patří především Mistrovi za zalehnutí „krvelačné šelmy“ a její eliminaci.
Každopádně se pro všechny zúčastněné i přítomné stalo toto „psí extempore“ nezapomenutelným zážitkem fotbalového utkání a pro všechny pořadatele vyslalo důležitý varovný signál: do fotbalových ochozů psi nepatří a řekl bych, ani ti na vodítku! Pro pořadatele otevřených hřišť pak jasné doporučení. V takovém areálu jako mají v Břežanech bude nezbytné poslat na zápas aspoň pořadatelské kvarteto.
Branky domácích dali: Jiří Bobek 2x, Robin Lysák a Jaroslav Rachůnek  po jedné.
Naše sestava: Jaroslav Lukáč (výborný) – Svaťa Nevěčný, Mira Koláček, Milan „Mistr“ Šperka, Patrik Kliner – Tomáš Rauš, Marian Vávra, David Mlčúch, Marek Zifčák – Dalibor Tomášek, Majkl (Michal Himal).


os.B: Višňové –Božice 1:2
 16.4.2011 16.00 HR: Šrámek
Brankami Zdeňka Chrenovského a Evžena Egnera jsme si z Višňové přivezli plný bodový zisk. Byli jsme po celý zápas jasně lepší a výhra byla zasloužená.

OP žáků: Božice – Únanov 2:1 (1:1)
17.4.2011 14.00 HR: Coufal
Prohrávali jsme sice 0:1, ale ještě v 1. poločase vyrovnal Lukáš Svoboda. V 63. minutě zvýšil Sláva Urban na 2:1 a měli jsme i další příležitosti, např. opět Sláva Urban. I tak jsme svého soupeře přehráli a zaslouženě zvítězili.

Přípravky: hráno na hřišti v Polance
Jezeřany – Božice 0:1, branku dal Radek Šob
Mor. Krumlov B – Božice 1:0
Hráli jsme v obou zápasech dobře a škoda jen, že jsme v zápase s Mor. Krumlovem B nevyrovnali.

MSLŽ: Božice – Rapotice 0:0
 16.4.2011 16.00 HR: Hrůza AR: Krula, Horký J
Na to, že hostující celek hrál v osmi, není pro naše děvčata konečný výsledek příliš lichotivý.

                                                                                                              Ladislav Nevrkla

9 komentářů:

  1. Nevím proč brečíte, obě penalty byly v pořádku. Ale jak je to proti vám, je to špatné, že?
    divák Aleš

    OdpovědětVymazat
  2. Nikdo nebrečí. Při nejmenším byla ta první penalta sporná. Když ležím na zemi zapřen rukama a míč mi do jedné z rukou narazí tak se nejedná o hraní rukou!!! Ale stalo se. Smutnější je, že zvítězilo mužstvo nakopávačů a ne fotbalistů. Fanda.

    OdpovědětVymazat
  3. Divák Aleš zde zmínil, že nemáme brečet a já mu odvětím. Člověk který tento zápas sledoval a mohl být zaujatý či ne musel uznat, že Jezeřany-Maršovice neměli vůbec zásluhu si z tohoto zápasu odvést 3 body. Jejich útok byl totálně bezzubí, tempo jejich hry spočívalo vždy a spočívat bude na nakopávaných balónech. Jenže my božický celek se zase musíme podívat i do svých řad a to hlavně jak se vynakládá s našimi šancemi. Nakonec bych chtěl promluvit k božickým fanouškům. Ono ve vypjatých zápasech je potřeba jejich podpora a myslím si, že jsme si ji v nedělním zápase zasloužili, protože jsme měli chuť vyhrát. A potom ohlasy po ukončení zápasu, kdy naši fandové prohlásí, že za tohle platí není fér! Mužstvo nemusí vždy vyhrát aby si zasloužilo úctu fandů a to si myslím, že tuhle neděli byl tento případ. Raději bychom cítili na hřišti podporu, která by nám v chuti vyhrávat byla určitě k dobru. S pozdravem a chutí vyhrávat Patrik Šotkovský

    OdpovědětVymazat
  4. fotbal nemá logiku a v neděli to platilo dvojnásob, Jezeřany - Maršovice jen nakupávali, zdržovali, brečeli ,my jsme se snažili hrát pěkný ,technický kombinační fotbal ,ale bohužel výsledek je jiný...Jirka

    OdpovědětVymazat
  5. Přesně tak, fotbal nemá logiku...byl bych trochu objektivní asi každé mužstvo, které vyhrává, tak nikam nespěchá...s tím brečením to myslím bylo taky oboustranné a myslím, že jen "díky" sudímu dohráli domácí v jedenácti lidech a spíš než pomlouváním hry hostů by se měli domácí zamyslet nad zakončováním, navíc když se hraje o "záchranu" tak jsou nejdůležitější 3 body...jen jsem vyjádřil svůj názor!!

    OdpovědětVymazat
  6. Nemůžeme vyhrávat každý zápas, ale poprat se všude o 3 body musíme, v neděli doma to byla prostě smůla v útoku i obranné části. Určitě jsme hráli lepší hru než Jezeřany, škoda jen těch našich nevyužitých šancí. Radši bych byl kdybychom dostali dva góly ze hry než z penalt. HRÁČ

    OdpovědětVymazat
  7. Komentář k utkání z pera Jezeřanských si přečtěte na http://jezeranymarsovicefotbal.webnode.cz/news/dulezita-vyhra-nad-rivalem-z-bozic/. (lan)

    OdpovědětVymazat
  8. A nezapomeňte v neděli 24.4.2011 jedeme do Miroslavi, Zápas Miroslav B - Božice A začíná v 16 h. Naše "B" hraje v sobotu doma: Božice B - Hrabětice, SO 23.4.2011 16:00 h. (lan)

    OdpovědětVymazat
  9. V Miroslavi jsme vyhráli 3:2!!!! A nastoupil i Šlégr!

    OdpovědětVymazat