sobota 9. dubna 2011

O čem jsme psali před rokem (duben 2010)


Po čase se opět ohlédneme po našem loňském archivu. Témat a námětů zde byla celá řada, a tak se podívejme na některé titulky.
Několik pokračování měl v dubnu 2010 oblíbený seriál současného starosty Karla Haly Božické stromy. Mj. nám připomněl jasany před kulturním domem nebo břízu bělokorou nedaleko Hraběcí studánky. Mimochodem byli jste se již podívat, jak to u studánky vypadá dnes po její rekonstrukci a celkové revitalizaci terénu?
Zajímavé z mého pohledu však byly především akce, které se odehrávaly na Kolonce. Ani jsme si letos neuvědomili, že vloni 3.4.2010 se konal velice zajímavý a poměrně hojně navštívený „Klondajk-cup“. Měl jsem tu čest pomoci pořadatelům 4. ročníku „Traktor-tour 2010“ a vím, že už tehdy přemýšleli nad možnými obtížemi spojenými s výběrem vhodné trati. Byla by škoda, kdyby „traktoriáda“ letos nebyla. Možná pořadatele aspoň trošku potěší, že video, které jsme z akce připravili a umístili na náš web probozice.blogspot.com a na you-tube  patří mezi nejvíce sledované z naší produkce!
Každý týden jsme se věnovali fotbalu, zvláště našemu premiérovému účinkování v okresním přeboru. A titulky hovoří jasně: Velikonoční pomlázku si odvezli soupeři (Hrádek vyhrál v Božicích 3:1), Cenné body z Vrbovce (porazili jsme tam FK Hatě 2:0), Vítr nám odfoukl body (prohráli jsme doma s Dobšicemi B 1:2) a Sahali jsme po třech, přivezli jsme jeden (za remízu Šanov – Božice 2:2).
Publikovali jsme několik fotohádanek z Božic. Ohlas mezi čtenáři měl především topol linda stávající kdysi na hranicích katastrů Božic a Českých Křídlovic nedaleko bývalé masny.
Z historických materiálů zaujaly dva: Světlana 45: Antonín Daněk – svědek, který byl umlčen? a Azyl válečných sirotků v Božicích. K Antonínu daňkovi máme stále řadu materiálů a v nejbližší době se k jeho osudu i osudu dalších božických občanů odsouzených v procesu se Světlanou v roce 1951 vrátíme. Azyl válečných sirotků v božickém klášteře Maria Hilf v letech 1945 – 1950 je již pozapomenutou součástí naší historie. Přesto stojí za to o něm vědět a občas ho připomenout, neboť ještě v našem okolí žijí tehdejší váleční sirotci, kteří se dostali do českých rodin. Řadu z nich si do pěstounské péče vzaly i rodiny z Božic a Českých Křídlovic. Nebylo to však tak jednoduché: v některých případech se našly původní německé rodiny, mezitím odsunuté do Německa Rakouska, a „sirotci“ se tak vrátili ke svým; v některých případech soužití české rodiny a německého sirotka neklapalo a rodiny toto dítě vrátily do „azylu“ do božického kláštera. Víme však, že byli i sirotci, kteří v českých rodinách zůstali, získali novou identitu a dnes již si užívají zaslouženého důchodu.
Poslední poznámka se týká posledního dubnového příspěvku roku 2010, který jsem nazval „Na Kolonii, dějou se věci ...“. Týkalo se loňských čarodějnic a emocí, které tato akce zcela zbytečně u některých tehdejších veřejných činitelů vyvolala. Letos by mělo být všechno jinak. Čarodějnice se budou pálit jeden den v Božicích na hřišti a druhý den na Kolonii. Snad to klapne ...

                                                                                                                            Ladislav Nevrkla

Žádné komentáře:

Okomentovat