pátek 12. srpna 2011

Za krásami naší vlasti č. 20: Poznáte zříceninu?

Léto je sice v plném proudu, alespoň co se týče kalendáře, ovšem počasí moc nepřeje koupalištím, o to však více přeje výletníkům k návštěvě našich památek. Tentokrát se vydáme na Vysočinu a představím Vám další z malebných a romantických zřícenin.
Tento zmiňovaný objekt měl kdysi zmizet pod hladinou přehrady, ale z její stavby naštěstí sešlo. Díky plánované stavbě se na hradě prováděly detailní archeologické průzkumy, takže tato zřícenina hradu je jednou z nejlépe prozkoumaných památek u nás. Například byla v základu věže objevena kostra novorozence. Jednalo se prý o ,,stavební oběť", která měla zajistit bezpečnost a šťastný osud stavby. Nejznámějším hradním pánem a majitelem byl markrabě Jan Jindřich, který hrad a okolní panství koupil v roce 1359. V místě původního vstupu nechal markrabě postavit drobnou věž s bránou, v níž byla nalezena největší kolekce kostěných hracích kostek ve střední Evropě, která dokládá hrací vášeň strážných ve vrhcábech.
Na tehdejší dobu komfortní a stavebně náročná markraběcí rezidence, výrazně převyšující stavební úroveň většiny tehdejších hradů, však neměla dlouhý život. V důsledku obrovských dluhů musel markrabě na sklonku 14. století hrad prodat. Od roku 1378 měli hrad v zástavě Valdštejnové, kteří jej poté získali i dědičně. Koncem 15. století byl hrad dobyt a pobořen Matyášem Korvínem a jeho vojskem. Od této doby již nebyl nikdy opraven a pustnul.
Zkusím Vám ještě napovědět, že název tohoto zříceného hradu je velmi podobný jako již jeden z hradů uvedených v tomto seriálu. Mé pozornosti neunikl ani párek sov, jež si udělal hnízdo v jednom z výklenků zříceniny, bohužel nepoznám, co je to za ptáky. Třeba někdo z Vás bude vědět.
                                                                                                                                                              Karel Kučera 









4 komentáře:

  1. Asi letos málo cestujeme, takže bude potřeba přidat ještě nějakou malou nápovědu. (lan)

    OdpovědětVymazat
  2. Tak tedy zkusím napovědět.K tomuto hradu patří neodmyslitelně údolí říčky Brtnice. Okolí je neosídlené, jen tu a tam zpestřené samotami bývalých mlýnů. Údolím Brtnice vede oblíbená turistická trasa, kterou turisté hojně využívají ve všech ročních obdobích. Karel K.

    OdpovědětVymazat
  3. Byl jsem na zámku Brtnice a tam jsem se dozvěděl, že poblíž se nachází hrad Rokštejn, který je v údolí řeky Brtnice. Tak snad jeto Rokštejn.

    Jaromír Leisser

    OdpovědětVymazat
  4. Jasně, je to Rokštejn. Už tady byl hrad Roštejn a ten je také na Vysočině, tak jsem myslel, že to bude snadné. Karel Kučera

    OdpovědětVymazat