neděle 27. listopadu 2011

Den otevřených dveří v základní škole

Možná se to stane dobrou tradicí. Po loňské premiéře jsme se první adventní neděli roku 2011 mohli znovu podívat do budovy naši školy. Pečlivě připravená akce musela uspokojit každého návštěvníka.

Co je důležité: Naše školní budova, která se pomalu ale jistě blíží k půlstoletí své existence, se nám v posledních letech mění vizuálně k nepoznání. Duch zůstává týž, jaký jsem si odtud před téměř dvaceti lety odnášel, když jsem odtud odcházel, ovšem vnitřní vybavení, uspořádání a celková úprava již voní jinak.
Letos jsem byl zvědav především na změny v přízemí. Kdo pamatuje šatny nalevo napravo od vchodu, musel trošku zbystřit pozornost. Napravo zůstaly funkční až poslední dveře. Byly otevřené a pohled do nově vzniklé učebny byl překvapivě příjemný. Jak se píše v brožuře, kterou obdržel u vchodu každý příchozí, jedná se o zbrusu novou učebnu s interaktivní tabulí, která slouží k výuce cizích jazyků, může být využita pro skupinovou práci v jakémkoliv předmětu a myslím, že může být ideální i pro jednání s hosty nebo jakékoliv jiné pracovní jednání či setkání.
Nalevo vznikl šatní komplex s novými skříňkami pro žáky celé školy. Zmizely drátěné klece, zmizela tím asi i funkce šatnářů. Už se nebudou svazovat tkaničky bot, už se nebude házet oblečení či obuv z jedné šatny do druhé, už se nebudou konat pokusy vniknout do cizí šatny... Snad jenom skromný dotaz: nějak jsem nenašel šatnu pro zaměstnance školy?
Ve škole bylo útulno a příjemně, v řadě tříd fungovaly tvůrčí dílny, žáci školy nám nabídli i dobroty, které vytvářely ve cvičné kuchyni. Neviděl jsem zumbu, protože právě v té chvíli měli cvičenci po hodině pohybu krátkou pauzu, já však mířil ještě do Borotic, a tak jsem nemohl počkat na další pásmo. Výraznou proměnou prošla učebna fyziky a chemie, nové počítače jsou k dispozici v učebně informatiky v půdní vestavbě a výrazně k lepšímu se proměnila herna školní družiny. Paní vychovatelka Jaroslava Fojtíková, která je momentálně bezkonkurenčně nejdéle sloužícím pracovníkem školy, si krásné prostředí pochvaluje a já dodávám, že si je i za vše, co pro božickou školu za téměř pětatřicet let práce odvedla, zaslouží.
Božická škola se v červnu 2011 zapojila do projektu EU peníze školám. Jsem rád, že se této výzvy chopila a že peníze Evropské unie smysluplně využila k výraznému zkvalitnění zázemí školní výuky. Naše škola je důkazem, že Evropská unie tady není jenom na to, aby se na ni nadávalo.
                                                                                                                    Ladislav Nevrkla





















8 komentářů:

  1. Na webu ZŠ Božice je následující sdělení: Vážení rodiče.Ve středu 7.12.2011 se všichni pedagogičtí pracovníci ZŠ Božice připojují k výstražné stávce jako vyjádření nesouhlasu s navrženými změnami ministrem školství panem J. Dobešem. Vyučování 7.12.2011 začíná v 9:00 hodin (škola bude otevřena od 8:45 hodin). Děkujeme za pochopení.Jan Peterka, ředitel školy

    OdpovědětVymazat
  2. Opravdu si musíte při prosazování vlastních zájmů brát jako rukojmí nás a naše děti? Chtěla jsem poděkovat všem , u kterých zvítězil zdravý rozum a ke stávce se nepřipojili, ale v naší škole jsem hledala marně. Chcete stále víc, ale běžte za pár korun třeba dělat na pole, pak by vám snad svitlo.Zbytečně provokujete a stavíte rodiče proti sobě!

    OdpovědětVymazat
  3. Vidím to stejně. Divím se že to podporuje i pan ředitel, to mi rozum nebere.

    OdpovědětVymazat
  4. Když se budou všichni domáhat zvyšování své životní úrovně stejně důrazně, jako lékaři a učitelé pak by nebylo u nás tolik bezdomovců a hladovějících.A páni politici by neměli tolik na rozkrádání. Raději peníze ze státní pokladny učitelům. než zkorumpovaným politikům.

    OdpovědětVymazat
  5. Když se budeme takto domáhat zvyšování platů, brzy budeme pod mostem všichni! Není možné stále žít na dluh. Jednou i stát bude muset dluhy zaplatit.Pokud trochu přemýšlíte o věci, jsou to vlastně dluhy naše a my žijeme na dluh v bláhové naději, že to za nás někdo zaplatí.Valíme balvan na naše děti a ty tvrdě doplatí na naši dnešní nenasytnost! A to rozkrádání? To se děje na všech úrovních.Ti páni politici, jsou jenom vzorkem naší nemocné společnosti. Je mně líto dnešních dětí, co jsme jim přichystali, co jim můžeme nabídnout? Přetechnizovaný svět, svět násilí, závisti a nezdravého prostředí. Svět postrádající cit, pochopení a potlačující základní hodnoty života. Svět plný reklamy s nabídkami všech možných nesmyslů a rádoby vymožeností. Ne, to opravdu pro své dětí nechci.

    OdpovědětVymazat
  6. Nějak nechápu tuto diskuzi. Učitelé přece stávkovali za úplně něco jiného, a o zvyšování platů tedy rozhodně nešlo. Jen mě hlava nebere, jak někdo může napsat něco o něčem, o čem evidentně nic neví. Nejdříve si zjistěte o co se jedná a pak suďte. To, že chce pan ministr Dobeš rušit základní školy na vesnicích(druhý stupeň), což se týká i Božic, jste asi nezaznamenali. A to je jen jedna z věcí, proti které učitelé stávkovali.

    OdpovědětVymazat
  7. Že jsou ohrožené i Božice? Podívejte se do Jaroslavic? Ta škola už nemá ani 100 žáků! Tak nešiřte paniku, vážený pane!

    OdpovědětVymazat
  8. Nechápu zvrácenou logiku pisatele, který se domnívá,že když se všichni pracující budou domáhat zvyšování své životní úrovně(a ne jen politici, soudci prokurátoři a někteří další z nadprůměrnými příjmy),pak brzy všichni z končíme pod mostem. Přeci stačí spravedlivě odměňovat každou práci a pak takové to nebezpečí určitě nehrozí. Co je na tom spravedlivého, aby si ministerští úředníci a to ještě v době krize, kdy páni ministři utahují jiným občanům opasky sami mezi sebou vypláceli statisícové a milionové odměny. Stačí se podívat na internet.Tak a další nezodpovědnou činností našich ministrů vzniká zadluženost země. Vždyť Havel přebíral od komoušů státní moc z nulovým(0) zadlužením. To si anonym doopravdy myslí, že ty miliardy "prožraly" ti s těmi desetitisícovými příjmy?. Podle anonyma je nanejvýš nutné, aby občané držely hubu a krok.Dluhy nejsou naše. Naše je pouze tyto dluhy splácet. A to je opravdu špatné. Dluhy má vždy splácet ten, kdo je nadělal. Omyl jestli si anonym myslí, že politici jsou jenom vzorkem naší nemocné společnosti. Toto vyjádření, které tak rádi používají na svou obhajobu naší politici, je urážkou všech poctivých a slušných lidí, kteří se za své politiky musí stydět a nechtějí s nimi mít nic společného. Pouze je musí ve volbách volit. Ať již z prava a, nebo z leva. Podle mne žádný rozdíl.Jak říká jedno staré české přísloví:" Vrána vráně oči nevyklube. zn.gajo

    OdpovědětVymazat