pátek 24. srpna 2012

Musí to jít jinak!

Zkomírající projekt svazku Niva nazvaný Noviny Niva je důkazem toho, že když něco neplní svůj účel, pro který vzniklo, musí se hledat cesty, jak ze slepé uličky ven.
Před dvěma lety vrcholila předvolební kampaň a obě sdružení "Pro Božice" do ní šla s cílem dělat místní zpravodajství jinak. Už tenkrát jsme tvrdili, že je projekt společného zpravodaje nesourodého společenství DSO Niva překonaný a že by bylo dobré hledat nějakou jinou, aktualizovanou formu.
Ukazuje se i dnes, že Niva žije více svou minulostí než svou přítomností. Mechanismy spolupráce jsou formální nebo nefungují. Aktivity na společenském poli byly od počátku soustředěny pouze na soutěž Sedm v jedné. Ta dosáhla svého maxima předloni, kdy ji perfektně připravila Iveta Hlobilová a Borotické hospodyňky. Asi všichni víme, jak byla paní Iveta ve své domovské obci za své nebývalé aktivity, které zviditelnily Borotice neskutečným způsobem, odměněna. Na tomto projektu bylo od samého počátku zvláštní i to, že ho ignorovala obec Břežany. Nikdy jsem zcela nepochopil, proč? Jak znám pana starostu Rebendu, je to velice společenský člověk, a kdyby projektu věřil, určitě by ho podpořil.
Zpátky k Novinám Niva. Ve své době - to spolupráce členských obcí ještě viditelně neskřípala - asi měly opodstatnění. Svého vrcholu a výborné úrovně dosahovaly v době, kdy je dával dohromady Ing. Marek Klíč. Byly nové stylem i grafickou úpravou, byly zajímavé množstvím aktuálních kvalitních fotografií i množstvím informací. Jako vše nové a jiné, mělo to i své odpůrce (nechci rovnou říkat milovníky starých pořádků) a tak se po dvou plodných letech pomalu ale jistě opět sesouvaly dolů. Navíc byly pravidelně zneužity proti zastáncům jiných názorů, bez možnosti jejich obrany! Aspoň tomu se podařilo po volbách 2010, kdy byla kompletně vyměněna božická radnice, zamezit. Úroveň novin se však - přes veškeré pochopení pro situaci - nepodařilo zvednout. Jsem tak kritický i k sobě, protože do těchto novin pravidelně příspěvky posílám.
Leccos bychom si v Božicích v samostané tiskovině vysvětlili. Bez emocí. Určitě bychom si hodně věcí pochválili - bez ohledu na to, kdo tu kterou věc pořádá, zajišťuje, či v ní účinkuje. A určitě bychom se domluvili i na některých sporných záležitostech. To už je jenom krok k tomu, aby se odpovědný orgán - zastupitelstvo - dohodlo na vydávání nového samostatného zpravodaje obce Božice.
Jestli jsou nějaké závazky z minulosti na vydávání Novin Niva, nechť jsou veřejně předloženy. Já o žádných nevím, nikdy jsem o žádných neslyšel, i když si myslím, že nějaké důvody (a tudíž i závazky) existují. Jestli tedy musí Noviny Niva ještě nějakou dobu vycházet, ať vycházejí jako magazín o životě v jednotlivých členských obcí a o práci na společných projektech obcí Nivy jako je třeba Břežanská dopravní společnost. Dvakrát ročně, to je naprosto dostačující
A ještě jedna věc: Hledáme příklady, jak to dělají jinde. Jeden takový příklad, který z místního zpravodaje dělá žádanou a čtenou tiskovinu, jsou informace z radnice a ze zastupitelstva. Nám se v Božicích toto zpravodajství nikdy nedařilo. Příkladem, jak to může vypadat, je Miroslavský zpravodaj. Tam bych pro začátek hledal inspiraci. Tak uvidíme.
                                                  Ladislav Nevrkla



Žádné komentáře:

Okomentovat