středa 29. srpna 2012

Za krásami Božic aneb od mokřadu k mokřadu

Stalo se mi to v posledních dnech několikrát. Návštěvník/turista ze vzdálenějšího místa najednou tápe. I s navigací. U Velkého Dvora jsem jednoho nechal zastavením couvnout a otočit v šílené křižovatce, druhého jsem v Pohořelicích "vyvedl" až na správnou přípojku na Mikulov. Co ale má dělat pěší turista, který se řídí informačními tabulemi a chce navštívit mokřady v Božicích?
Od jednoho takového nešťastníka mám právě čerstvou zkušenost, že to naše značení není tak úplně v pořádku. Že je svým způsobem matoucí a že vede turisty do míst, kam bychom je momentálně zase asi tak moc vodit ani nechtěli.
Informační cedule k novějšímu mokřadu (Mokřad II.) za prelátovou zahradou je v pořádku. Místní zpevněnou cestou mezi Málkovým a Sorochmanovým se dostaneme k "rybníčku", který nás potěší v zimě i v létě. Na infotabuli získáme základní informaci o mokřadu. Pokračovat můžeme až na Kolonku, nebo se po prohlídce břehů otočíme a vrátíme se zpět na asfaltovou silnici.
Daleko horší je to s cestou do staršího a rozlehlejšího Mokřadu I. (Mokřad s Lesoparkem). My domácí víme, že se tam chodí silnicí kolem panského domu (zdravotního střediska), kolem Březinových a pokračuje se vpravo do lesoparku. Projdeme krátkou sklepní uličkou a pak máme široké pole působnosti, kam se podíváme a kudy kam půjdeme. Nejvíc nás asi zaujmou mokřady, takže přes mostek hurá do krajiny tůněk, jezírek, zajímavých trav a čapích hnízd! Prohlídka je vyčerpávající, další cesta je na nás: buď vyjdeme někde za Hatašovým, nebo po cestě za humny domů "Brněnské ulice". Nebo se nějak tůňkami a břehy vrátíme do lesoparku. A pak tam máme plno možností, kudy odtud.
Když se však budeme řídit informační cedulkou - a cizí návštěvníci se jí řídí - čeká nás cesta za humny a zahradami rodinných domů, počínaje vstupem mezi Horáčkovými a Maruštíkovými. Tento oficiální vstup do mokřadů je však problematický. Zdatní turisté se nějak "přebrodí", ti, co jsou s malými dětmi, či dokonce s kočárky, to vzdají. Tento zážitek jim docela stačí. O informační tabuli se nám tady může jenom zdát, takže cizozemec záváhá, jestli vůbec vstoupil do nějaké význačné ekostavby. Asi by to tady chtělo nějaké "zastavení" - minimálně náš oblíbený "krmelec" a informační tabuli. Něco takového bývalo v lesoparku, aktuálně ani nevím, jak to s informačními tabulemi v lesoparku vypadá.

                                                    Ladislav Nevrkla








Žádné komentáře:

Okomentovat