neděle 12. srpna 2012

Túristé zajisté rozutíkají se po lese

Romantickou krajinou lužních lesů kolem Božic - lesům bych navrátil jejich původní název Hoja, u Karlovských rybníků u Hraběcí studánky Horní Hoja - se mohou projíždět, méně častěji procházet, turisté. A taky se projíždějí.
Letos už jsem jich potkal hodně, naposledy v sobotu odpoledne u orientační mapy vhodně umístěné na hlavní božické křižovatce u školy (u sýpky).
Jedním z cílů je hráz Božického rybníka za Kroutilovým (Tesaříkovým), druhým Hraběcí studánka. Sice již na Šanovsku, ale od nepaměti historicky nejoblíbenější cíl vycházek božických občanů. Jak těch, co mluvili německy, tak nás. Šanovákům díky za aktuální oživení a péči tohoto místa.
 Jak bylo konstatováno i na posledním zastupitelstvu, pravidelně zajíždějí naši návštěvníci i do lesoparku a do božických mokřadů, aby se pokochali krásami přírody, které uměle vytvořil člověk.
Já každého turistu posílám na Kolonku. Takové místo se v celém Česku jen tak nenajde. Místo, která má svého génia loci od pravěkého osídlení, až současný méně romantický dnešek. Kdo nebyl na Kolonce, jako by nebyl (v Božicích).
Ať už je to tak nebo tak, božická krajina lužních lesů turisty láká, a tak je třeba pouze dobudovat síť turistických tras a kvalitních cyklostezek. A taky by mělo přibýt míst, kde se hladový a žíznivý turista zastaví a občerství. Na těle i na duši.

                                            Ladislav Nevrkla


Žádné komentáře:

Okomentovat