sobota 6. října 2012

Jakou roli hrají ve volbách osobní sympatie?

Příští víkend máme po čase příležitost jít opět k volbám, tentokrát krajským. Již před časem jsem k nim napsal malé pojednání a myslel jsem si, že to bude tak všechno. Včera jsme však dostali domů volební lístky a mě napadlo ještě něco.
Když jsem v klidu listoval "plachtami" kandidátek, hledal jsem nejen kandidující strany, ale především kandidáty, které osobně znám. A byl jsem překvapen, že jich bylo docela dost. O našich božických kandidátech jsem už psal - jednoho znám, druhé jméno čtu poprvé. Za Zelené kandiduje na 19. místě jednatel společnosti Bohuslav Bernard (39 let) a za Národní socialisty - levici 21. století na 68. místě tesař Cyril Tunka (43 let).
Kdybych nebyl rozhodnutý, koho budu volit, hrál by zcela určitě důležitou roli fakt, kdo kandiduje a jakou důvěru u mě má. A v tomto případě by to bylo hodně těžké rozhodování. Mezi kandidáty, které znám, je řada schopných a obětavých lidí, kteří by pro Jihomoravský kraj určitě udělali kus poctivé práce. V tomto směru by prioritu měli mít starostové. Na druhou stranu právě starostové můžou mít své zájmy a my se pak nestačíme divit, jaké zájmy reprezentují. Hodně kandidátů je na volebních lístcích jenom do počtu. To je taky varující. Kandidovat by měl ten, kdo počítá se zvolením a je ochoten poté, co je zvolen, nasadit všechny své síly a schopnosti pro práci v zastupitelstvu. A buďme upřímní, je to především časové nasazení a upozadění celé řady jiných povinností, zájmů a aktivit.
Osobně znám několik lídrů kandidátek - Ing. Jana Vitulu za TOP 09 a Starostové, Mgr. Růženu Šalomonovou za Nezávislé demokraty, Mgr. Mariana Keremidského za SPO Zemanovce, několikrát jsem měl možnost hovořit s Ing. Stanislavem Juránkem z KDU-ČSL a taky znám Tomáše Ingra z čela Moravanů. Mé sympatie by určitě měla Mgr. Helena Šotkovská z Čejkovic na 6. místě Národních socialistů - LEV 21, dobšický starosta Ing. Jaroslav Jenšovský na 7. místě Sdružení nestraníků, Petr Pavlů z Jiřic u Mir. na 11. místě Nezávislých demokratů nebo můj pracovní předchůdce ekozemědělec David Langar z Kurdějova na 18. místě kandidátky Konzervativní strany. Nejvíc mě však "dostal" můj bývalý žák Tomáš Vymazal z Moutnic. Našel jsem ho na 2. místě České pirátské strany! Protože si ho moc dobře pamatuji jako svého žáka, s nímž jsem často diskutoval na téma využití noťasů ve výuce (říkal jsem, Tome, uvidíš, že již brzo budou žáci nosit do školy noťasy místo sešitů a on, počítačový nadšenec, to chtěl realizovat hned, už někdy v roce 2006). Vidím, že jeho koníček ho neopustil, momentálně má v rubrice povolání napsáno "student" a věřím tomu, že z něho bude jednou perfektní "ajťák"! A možná taky politik jako jeho tatínek, bývalý moutnický starosta. Kdybych nebyl rozhodnutý, koho volit, měl by zcela určitě můj hlas.
Takhle dávám přednost těm, kteří se snaží budovat moderní obce a města a hlavně mají zájem řešit rozumně naprosto nevyhovují dopravu. Myslím tím silnice. A tam je mou jedničkou mikulovský starosta Rostislav Koštial. A jeho stranu číslo 70 budu volit!

                              Ladislav Nevrkla

Žádné komentáře:

Okomentovat