sobota 20. října 2012

Malé ohlédnutí: Zastupitelstvo dva roky poté

První ukázkově opravená silnice
Možná se vám to ani nezdá, ale je tomu skutečně tak. Před dvěma lety jsme volili současné obecní zastupitele a tak jsme právě v poločasu. Jedinci si možná vzpomenou, jak jsem před 4 roky, tj. v roce 2008,  nazval tehdejší stav.

Současný "poločas" můžeme hodnotit lépe a radostněji. A to i se všemi těžkostmi, komplikacemi a nezdary. V obci, kterou se podařilo už od roku 2002 tehdy vládnoucím strukturám politicky a následně i občansky "rozbourat", se od roku 2010 nemohlo podařit jako mávnutím kouzelného proutku dostat život do přiměřených a dá se říct běžných kolejí.  Je proto třeba velmi pozitivně hodnotit to, že současné vedení se snaží dělat maximum možného v nelehké situaci, a to nejen obecní, ale bohužel i celospolečenské. Nespokojenost občanů s nešvary, které radnice (a v celostátním měřítku vláda) neřeší či řeší polovičatě je potom ještě větší než jakou možná konkrétní problém je a nás občany toto "řešení-neřešení" ještě více radikalizuje. Sám vím, o čem mluvím v souvislosti s neutěšenou situací týkající se místní komunikace v ulici Pod Hospodou. Samozřejmě, že všichni, kdo zde bydlíme, očekáváme opatření směřující k nápravě, vnímáme ovšem i nelehkou pozici radnice. "Řez" je nutný, najít však místo, kudy ho vést, už tak jednoznačné a jednoduché není. Nikdy totiž není jednoduchých řešení. Někdo si možná řekne, že takových ulic je v Božicích hodně. To je pravda, ale žádná z nich nebyla opravená za téměř milion Kč (podle bývalého pana starosty je to chlouba obce, to má doopravdy pravdu, měl by se však na tuto "chloubu" přijít podívat tohoto půl roku kterýkoliv den včetně sobot a nedělí!). Zanedlouho k této ulici přibude první nově rekonstruovaná ulice Ke Zdravotnímu středisku a postupně další ulice a uličky v naší obci. Ne každou však čeká truchlivý osud obecního "hliněného odpaďáku", tak jako ulici Pod Hospodou. A to jenom proto, že zatím vítězí bezohlednost, zvůle a nedodržování zákonů. Zatím.
Na úplně nový povrch ale také čekají ulice, které asfalt nikdy ve své historii nepoznaly: Jsou to např. ulice Za Mateřskou školou (počínaje od Drechslerových až po Czerwonkovo), ulice Za Školní zahradou (prakticky od vojenských bytovek až ke Kunovým a Širokým), ulice u Robina Šotkovského, ulice U Škárkovky až k Němečkovým, ulice K Tulipánce, ulice u Klíčových (a Holíkových) a další a další. Momentálně jsou připravené opravy "uvedením do původního stavu", které budou uhrazeny z dotace na 2. etapu kanalizace. Pravděpodobně se nepodaří vyjednat nějaké výjimky, aby se zbudovaly celé komunikace a chodníky nové. Tak bychom si to totiž všichni přáli a představovali. Současný starosta by byl určitě v čele tohoto "průvodu". Dneska už však nejde s dotacemi "šibovat a žonglovat". Nikdo se nechce dostat do problémů, které známe z minulosti a které se stále táhnou do budoucnosti. Posledním takovým příkladem nesprávného zacházení s dotací je případ zateplování školy, který byl poslední akcí minulé radnice. Ta současná ho zdědila a stále se s ním v nějaké míře potýká.
Taky bychom si všichni přáli, kdyby se rozšířil společenský a kulturní život v obci. Ale i tady situaci "zatěžují a ztěžují" malicherné spory. Asi nejvýraznější se táhne kolem pořádání tradičních božických hodů. Není přece dlouhodobě možné, aby jeden pořadatel pořádal dvě velké akce, jak co do návštěvnosti, tak kvality a zisku velmi zajímavé, a druhý žádnou! Finanční podporu pro svou činnost potřebují od obce oba. Oba pracují s mládeží, oba se záslužně starají o společenskou prestiž obce. Jestliže tedy jednomu z nich zabráníme v pořádání akce, o níž má zájem a která se nota bene koná v jím spravovaném areálu, budeme muset z obecních peněz přisypat na jeho aktivní činnost. Jezdím po okrese a vidím, že nemůžeme usnout na vavřínech. Náš fotbalový areál je reprezentativní, ale jeho celkové využití je někde kolem 60%. Citelně zde chybí hřiště s umělým povrchem (nešťastně kdysi situované do prostoru za školou), chybí zde odlehčovací hřiště volně přístupné pro běžné "kopání si" (zase nešťastně umístěné hřišťátko za pastelkami). Prostory zde budou po odstranění staré tribuny a možná i části betonové ohrady, potřeba budou finance.
A jsme kruhem zase u toho: peníze, peníze, peníze! Hodně peněz. Již nikdy by se však neměla opakovat situace, kdy se bral jeden dotační titul za druhým, klín se vyrážel klínem a dnes je řada miliónů "utopených" v podobných problematických projektech jako je Mokřad I. a přitom v jiných částech obce chodí lidi po dešti obrazně řečeno "po kolena" v blátě.
Tak tolik jenom několik mých postřehů a tolik moje odpověď na dva roky vlády koalice "Pro Božice". Jako koaliční strana VOLBA PRO BOŽICE máme stejnou zodpovědnost jako vítězové ze strany SPOLEČNĚ PRO BOŽICE. Proto budu ve zbytku volebního období podporovat především kroky a stanoviska našich dvou zastupitelů - radního Robina Turoně a zastupitele Jana Kudličky. V uplynulém poločasu jsem možná někde nebyl dost důrazným podporovatelem, za to se jim omlouvám. Podporovat budu i radnici jako celek. Dílčí rozdílné názory nejsou rozhodující a určující. Určující je celková vize a strategie současného vedení obce do budoucnosti a ta je správná. I když si různí pochybovači a škarohlídové myslí, že není.
Taky web http://probozice.blogspot.cz/ zůstává k dispozici vám všem, kteří se o dění v naší obci zajímáte. Je vás hodně a já vám děkuji za přízeň. Nikdy by mě nenapadlo, že tady budu šest let psát takovéto webové stránky :-)! Určitě to ještě nějaký ten pátek vydržím. Především kvůli vám, čtenářům. Původně jsem chtěl uvést nějaká čísla o čtenosti a sledovanosti, ale konkurence by si mohla myslet, že se tady chvástám a vychloubám. Pro v duchu švejkovského "V šest večer U Kalicha", říkám, Ano, sejdeme se " v neděli v šest večer (po fotbale) U Kudličků"!
                                                                       Ladislav Nevrkla





Žádné komentáře:

Okomentovat