pondělí 14. dubna 2014

Degustace - hodnocení vzorků pro XIII. Božický košt. Známe šampióna výstavy!

Sobotní degustací neboli hodnocením přihlášených vzorků se letošní ročník Božického koštu posunul do finále. Osm hodnotících skupin po čtyřech odbornících a jednom laickém přísedícím vybralo vítěze odrůd a předsedové komisí pak rozhodli o šampiónovi výstavy.
Byl jsem laickým přísedícím v komisi číslo 7 a musím říci, že hodnocení probíhalo skutečně  férově, nezaujatě a na profesionální úrovni. Do finále jsme poslali po "rozstřelu" tří nejlepších vzorků Sylvánské zelené, 2013, pozdní sběr.
"Vinař si s tím pohrál. Je sice sladší, ale nemá chybu! krásný víno! Na vůni nádherný, kyselinka je tzam příjemná.. Mohlo by mít vyšší aroma. U toho by se dalo posedět, má to srovnaný, krásný!" Tak to jsou jenom některé hlášky, které jsem zachytil v sále.
Už teď se těším na velikonoční neděli, abych ochutnal i vzorky z dalších vín. Letos se přihlásil rekordní počet 300 vzorků! Tak věřím, že se v sále božického kulturáku potkám i s vámi. A jestli jste zvědaví, kdo se stal letošním vítězem, tak vězte, že předseda hodnotící komise Michal Jačianský ho oznámil těsně před koncem degustace. Tímto šampiónem se stalo Rulandské šedé Pavla Litavce. Kdo je chce ochutnat, musí na košt přijít včas. Začíná se v neděli 20.4.2014 ve 14 hodin.

             (lan)























Žádné komentáře:

Okomentovat