čtvrtek 3. dubna 2014

Takhle nějak to může být i v Božicích

Vranovická vinařská expozice s kládo-
vým lisem. Za ní infocentrum a vinotéka
v rekonstruovaném sklepě
Asi se vám to taky občas stane: Přijdete (nebo přijedete) někam a když se trošku rozkoukáte, zjistíte, že ono místo má cosi hodně společného s místem, v němž žijete. Přesně tento pocit jsem měl včera v obci.
Vranovice se nacházejí přímo na hranici dřívějšího česko-německého soužití a byly obcí českou. V současnosti patří se svými  více než dvěma tisícovkami obyvatel mezi velmi viditelně se rozvíjející obce, což je patrné na každém kroku.
Mě osobně zaujala jedna zajímavá podobnost s naší obcí, o níž bych zde podal stručnou informaci.
Vranovice letos v únoru požádaly o udělení nové turistické známky. Využily k tomu své vinařské tradice a aktivního místního sdružení vinařů. Vranovičtí vinaři za podpory obce (ne naopak) opravili v roce 2010 starý vinařský sklep za obecním úřadem, zřídili zde turistické informační centrum s vinotékou a v turistické sezoně zde nabízejí vína místních vinařů, která jsou v tomto sklepě uložená. Venku před sklepem a infocentrem se nachází vinařská expozice a posezení. Nejcennějším exponátem je zde kládový vinařský lis z 19. století.
Inspirace pro Božice nepopiratelná, a to nejen s vinařskou expozicí, možnou vinotékou, ale i s tou turistickou známkou. Hlasovat o udělení této známky můžou pouze registrovaní sběratelé, držitelé aspoň jedné prémiové známky. A jelikož znám i v Božicích takové sběratelé, přimlouvám se za to, aby dali vranovické turistické známce svůj hlas. Hlasuje se do 8.4.2014! Včera to u vranovického kládového lisu vypadalo tak, jak vidíte na fotografii.
Vranovice jsou od roku 2007 součástí okresu Brno-venkov, s pověřenou obcí Pohořelice, od Božic cca 40 km. Vzdálenost akorát tak vhodná na uzavření partnerství. Docela dost bych se za úvahu nad ním přimlouval, páni radní z obou dvou stran.

                                                     Ladislav Nevrkla


Žádné komentáře:

Okomentovat