středa 18. června 2014

Kolonie: Historie se úspěšně opakuje

Čím je spojen rok 1936 a rok 2014? V roce 1936 byla na Kolonii v Jiráskově domě uspořádána první svatební hostina. V době hospodářské krize ve 30. letech 19. století se Kolonisté domluvili a uspořádali slečně Koprové veselku. Byla to velkolepá akce, která je popsána v Kronice Kolonie.
Toto období se vyznačovalo velkou hospodářskou krizí a i přes tyto problémy se obyvatelé Kolonie spojili a společnými silami tuto akci uskutečnili.
Dnes sice taková bída a nouze není, ale Kolonisté stále drží při sobě a navzájem si pomáhají. Když přišla rodina Látalova za představiteli Spolku Jiráskova domu osvěty, že by chtěla uspořádat svatbu v Jiráskově domě, okamžitě celý Spolek s tím souhlasil a byl rád, že mládí si místo luxusního hotelu vybralo právě Jiráskův dům k tomuto významnému dni.
S přípravou Jiráskova domu na tento významný den se začalo 14 dní před termínem svatby. Nejprve bylo vymalováno, vysmejčeny všechny kouty, umyly se okna. Následně započaly práce ve výškách s výzdobou celého sálu a končilo se u nové podlahy v příruční kuchyňce sálu. Zasázely se květiny do truhlíků a naaranžovala okna.  Byl zameten a vyhrabán celý prostor před Jiráskovým domem a vyzdobil se vchod do sálu slavobránou. V sále byl rozdělen prostor pro kapelu a aparaturu, pro raut a svatební dort. Dle nevěstina přání byla výzdoba na stolech a autech v barvách bílé a vínově červené.
Na této přípravě se podílela celá Kolonka a myslím, že bychom se nemuseli stydět ani před profesionálními koordinátory svateb. Vše probíhalo v přátelském duchu a atmosféře, i když jsme se museli někdy potýkat s neochotou a vzdorem některých jedinců, kteří nejsou z Kolonie.
Na této akci se opět ukázala soudržnost celé Kolonie a přáli bychom si, aby mladá generace opět ctila staré moravské tradice. A co více přát novomanželům? Určitě zdraví a štěstí, hodně lásky kolem sebe a upřímnosti navzájem.

                   Jiřina Čurdová


PS: Když se mladé rodině nepodařilo získat obecní byt,  tak se 
obyvatelé Kolonie rozhodli mladé rodině pomoci a postavili jim 
rodinný domek  se zahrádkou J.

2 komentáře:

  1. Poděkování

    Moc bychom vám chtěli poděkovat za nádherný svatební den, který jsme díky vám prožili. Vše bylo naprosto úžasné a pro nás bez chybičky. Moc mile jste nás svým jednáním překvapili. Výzdoba aut i sálu neměla chybu. Ještě jednou všem velké díky, kteří se podíleli na přípravě svatební hostiny pro naši dceru Moniku a jejího manžela Michala. Bez vaší ochoty a pomoci bychom to nezvládli. Velké díky patří také paní kuchařce Ivetě za její ochotu a vynikající svatební menu.
    P.S.: Doufáme, že jste se i vy alespoň trochu pobavili.

    Látalovi

    OdpovědětVymazat
  2. Chtela bych vam jeste jednou podekovat. I pres nektere potize za ktere jste nemohli, ale bohuzel i par snad neprejicich lidi se naslo se všechno zvladlo na jednicku. Od priprav az po samostatnou hostinu, tim bych take chtela podekovat pani Ivete za uzasne jidlo.... Abych to shrnula, uzili jste si to paradne a to diky vsem ,, koloňákům" takze do budoucna vsem vrele doporucuji:-) Monika D.

    OdpovědětVymazat