čtvrtek 12. června 2014

Proč bychom v Božicích měli fandit Brazílii!?

Koho zajímá fotbal, má na měsíc vystaráno! Dneska začíná mistrovství světa a jeho pořadatelem je Brazílie. Brazílie a Argentina patřily v minulosti mezi země amerického kontinentu, kam kromě USA a Kanady směřovaly kroky Čechů odcházejících v dobách totality do exilu. Donedávna žil v Brazílii i jeden bývalý občan Božic.
To je - jak by řekl prezident Zeman - jednoduchý a prostý důvod, pane redaktore - proč bychom měli na tomto mistrovství fandit Brazílii. Pan Oldřich Votava se narodil v roce 1924, bydlel s rodiči a bratrem v Českých Křídlovicích a chodil v Božicích do české menšinové školy. Jedním z jeho spolužáků byl před několika lety zesnulý pan Miroslav Jandásek. Oba měli velkou radost, když jsem jim zprostředkoval kontakt. V říjnu 1938 museli Votavovi České Křídlovice opustit. Tatínek Pana Oldřicha šstr. Cyril Votava byl jedním ze tří českých četníků v Božicích a po Mnichovu opustil svůj dům, kde dnes bydlí Knoflíčkovi. Rodina se odstěhovala do Jihlavy, odkud (z Jihlavska) pocházeli a už se do Božic nevrátila.
Pan Oldřich Votava byl rozčarován z komunistického převratu v tehdejším Československu v únoru 1948 a ze země odešel do exilu. Jedinou věc, která ho provázela celý život a byla trvalou vzpomínkou na Křídlovice, byla lžíce na boty od firmy Baťa, kterou dostali jako pozornost podniku, když mu maminka v křídlovickém obchodě obuvi v bývalém Bradově hostinci pod kostelem (dům už od roku 1945- 1946 nestojí, byl zasažen ruskou bombou při náletech na Božice na konci války) kupovala boty.
Pan Votava se dostal na loď a s ní přistál v Brazílii, a to přímo v Sao Paulu.. Ta se mu nakonec stala druhým domovem. Oženil se zde (vzal si Brazilku), měli dvě dcery, které už česky neuměly. S jednou z nich si náš syn Láďa nějaký čas psal mailem anglicky. Já jsem dlouho udržoval kontakt s panem Votavou klasickou poštou. Pan Votava psal nádhernou češtinou do konce života a na naši zem nikdy nezapomněl.
Tak proto bychom měli fandit Brazílii!

    Ladislav Nevrkla

P.S. I když já se musím přiznat, že dneska budu víc fandit bratrům Slovanům z Chorvatska, třebaže moc světových fotbalistů momentálně nemají. A potom budu drže palce týmu, kde hraje nejlepší světový hráč Cristiano Ronaldo.

Žádné komentáře:

Okomentovat