středa 29. října 2014

Z božických událostí na webech příspěvkových organizací

Měsíc říjen pomalu končí, začíná nejkrásnější měsíc v roce (to proto, že jsem se hned na jeho začátku kdysi dávno narodil a jsem tomu velmi rád) a my se ohlédneme za několika událostmi, které jsme zatím nezaznamenali na tomto blogu a které se odehrály v božických příspěvkových organizacích.
Nejdříve nakoukneme za brány "kláštera" a podíváme, co zajímavého bylo v říjnu připraveno pro zdejší seniory. Na webu http://www.domovbozice.cz/ jsou zmíněny některé zajímavé akce, jako třeba dýňohrádky, které pro klienty domova připravili čtvrťáci božické školy vedení paní učitelkou Ralenovskou nebo Den otevřených dveří dne 6.10.2014.
Určitě i božičtí občané - nejen senioři - by si rádi poslechli povídání Ing. Zdeňka Čurdy o víně. O akci se zde píše: Nepříznivé počasí letos ukončilo sběr hroznů až o měsíc dřív. Práce vinohradníků z vinohradů se přesunula do vinných sklepů. Je čas na bilancování. Proto mezi nás do domova zavítal p. Ing. Čurda Zdeněk, zakladatel Družstva božických vinařů, pěstitel a milovník dobrého vína, aby si s námi popovídal o nelehké, ale ušlechtilé práci vinohradníka. 
Ing. Čurda nám popsal jednotlivé fáze výroby vína. Od samotného sběru hroznů, protože kvalita hroznů ovlivňuje kvalitu vína, proces a význam kvašení, školení vína až po jeho samotné lahvování. V České republice je více než 500 odrůd vinné révy. Pro naši oblast je nejvhodnější odrůdou Ryzlink, kdysi to byl Müller Thurgau a Veltlín. Ing. Čurda ve svém vyprávění neopomněl tzv. ovocná vína. Jak již samotný název napovídá, základem ovocných vín je ovoce např. borůvky, rybíz nebo bezinky. Víno se dá vyrábět i z medu, v tom případě se jedná o medovinu. „Práce ve vinohradu je náročná práce. Probíhá od února až do zámrazu. Tvrdí se, že 1 ha vinohradu se rovná 200 hod ruční práce,“ ukončil své povídání Ing. Zdeněk Čurda.

V příspěvkové organizaci Základní škola Božice jsme informovali o sběru papíru, který probíhal v první půlce měsíce října 2014. Na webu http://www.zsbozice.cz/ jsem si přečetl výsledky zájmu o lyžařský výcvikový kurz a ze zpráv je patrné, že by se měl v tomto školním roce konat. Píše se zde: Při konkrétní nabídce - lokalita Kunčice (Kralický Sněžník), pro kterou se rozhodla většina dotázaných,  se vrátilo 32 závazných přihlášek.  Termín konání (od 5.1.2015 - 9.1.2015) je platný. Bližší informace budou zveřejněny později.
No a od 23.10.2014 je k dispozici první číslo školního časopisu Salát.
                                                                              (lan)

Žádné komentáře:

Okomentovat