pondělí 5. ledna 2015

Bublina kolem karlovské bioplynky asi brzy splaskne


Známe to všichni, kdo bydlíme v okolí kontroverzní bioplynové stanice u Velkého Karlova (nacházející se ovšem na katastru Hrádku!!!, který kdysi musel dát souhlas k její výstavbě,že ano?). Odpůrci nepřáli projektu od samého počátku.
Znemožnila se zde na besedě s občany i tehdejší poslankyně Zelených Kateřina Jacques. Byl jsem na té besedě osobně a paní poslankyně mi bylo upřímně líto. To raději měla zůstat sedět v Praze! Bioplynka přežila porodní bolesti, najela na správný provozní řád a my ji téměř neregistrujeme.
V pondělí 5.1.2015 proběhla dražba této bioplynky. Zájemce byl jeden, vydražil ji za vyvolávací cenu 33 milionů Kč a - odmítl redaktorům brněnské televize sdělit, koho zastupuje, či co bude s bioplynkou dál.
V reportáži též vystoupili starostové obcí sousedících s bioplynkou. Oba potvrdili, že současný způsob provozu bioplynky je uspokojivý a nebudí už zdaleka takové vášně jako před léty, kdy se zde ve větší míře zpracovával živočišný odpad. Právě jeho dovoz kafilerními náklaďáky budil velkou nelibost - na silnici vytékající páchnoucí tekutina či vypadlé zbytky byly toho vrcholem. Dnes vyjádřil karlovský starosta Ing. Prudký spíš obavu z toho, aby nový provozovatel zaručil minimálně takový provoz jako je ten současný a božický starosta Karel Hala dodal, že ve chvíli, kdy je uplatněn v bioplynce správný technologický postup a převažuje rostlinná složka, není s jejím provozem žádný výrazný problém. A tak v minulosti patřičně nafouknutá bublina pomalu ale jistě plaskne, až splaskne docela.
A tak je to správně! Zájemci o výstavbu bioplynek byli (a asi i nadále jsou) i v Božicích a jejich projekty by měly dostat šanci. Pořád lepší zpracovávání přírodních materiálů než nesmyslné větrníky či nevzhledná solární "zrcátka".
Reportáž o bioplynce si můžete přehrát na http://www.ceskatelevize.cz/ct24/regiony/jihomoravsky-kraj/.

                   (lan)


Nedaleko bioplynky je známá božická pískovna - a v ní
hnízdiště vzácných a chráněných břehulí. Ani jim
bioplynka nevadí

Bioplynka v levém růžku dole, nad ní kvalitní viniční trať
Hrádecká pustina, vlevo vedle ní trať Božická pustina

Viniční trať Božická pustina má i svou informační tabuli,
půl kilometru severně od bioplynky


Dropí pole - taky kousek od bioplynky

Samici dropa velkého by určitě bioplynka nevadila



1 komentář:

  1. nový majitel je starý majitel..nic se nezmění ,stačí jen pátrat v obchodním rejstříku a najdete návaznost. Ať už je majitel kdokoliv, ale určitá návaznost asi je Zevo...Zucca :-)

    OdpovědětVymazat