středa 21. ledna 2015

Jak jde život v Božicích a okolí v půli ledna. Dal si 14 piv a řídil! A božičtí studenti ve Francii (akt.21.1.)

Letošní leden je takový trošku nezimní a přitom určitým způsobem nestabilní a proměnlivý. A tak vedle řady dobrých počinů zápasíme s nachlazením i jinými virózami. A podobně jsou na tom i v našem okolí.
Zdařilá Tříkrálová sbírka se právě v tomto týdnu vyhodnocuje a určitě i zde budeme její výsledky publikovat. Božice mají za sebou letošní jediný ples, bohužel nemám k němu zatím žádný zpráv, probíhá turnaj v kulečníku a rozlosovaný je fotbalový turnaj v Hrušovanech nad Jevišovkou, do něhož naši hráči vstoupí v sobotu 31.1.2015. V tu samou sobotu 31.1.2015 bude na hřišti probíhat První božická zabíjačka. Pro upřesnění je třeba dodat, že vlastní porážku návštěvníci neuvidí, ale jinak bude k vidění i ochutnání a zakoupení vše, co ke správné venkovské zabíjačce patří.
Z jiného soudku jsou ztracení nebo hledaní pejsci a z dočista jiného ranku pak dopravní nehody a jiné problémy řidičů a chodců.

 Ve čtvrtek 15.1.2015 uvízli v policejní síti silničních kontrol čtyři muži, kteří závažným způsobem nerespektovali pravidla provozu na pozemních komunikacích. Jeden z těchto případů se odehrál v obci Božice. Tam jsme v osm hodin večer přistihli osmadvacetiletého muže ze Znojemska v osobním vozidle Citroën. Mladík přitom vůbec nevlastní žádné řidičské oprávnění. 
Příkladem dalším je událost ze sousedních Borotic. V policejní zprávě se píše:  Dvojnásobné množství alkoholu proudilo v krvi třiadvacetiletému mladíkovi, kterého jsme přistihli v sobotu 17.1.2015 o půl čtvrté odpoledne v obci Borotice. Výsledek jeho dechové zkoušky byl 1,04 promile. Řekl, že před jízdou vypil čtrnáct piv. Řidičský průkaz jsme mu zadrželi. Dále vyšlo najevo, že jeho autu skončila platnost technické kontroly v polovině minulého měsíce.
Další zpráva se týká dvou neradostných a tragických havárií na miroslavské křižovatce. Kdo tudy jezdíte, víte, že je to tam nebezpečné nejen pro řidiče, ale i pro chodce, kteří tuto širokou frekventovanou silnici přecházejí bez vyznačeného přechodu, jelikož zde mají autobusovou zastávku. V této souvislosti mě napadá, že jsem si nevšiml, že by už u autobusové zastávky u sýpky (u školy)  v Božicích byly opravené zebry. Přitom o tom SÚS Znojmo ví od konce podzimu!
Tragicky skončila nedělní dopravní nehoda na miroslavské křižovatce. policejní svodka o ní uvádí: K dopravní nehodě se smrtelným zraněním došlo v neděli večer před osmou hodinou na silnici první třídy č. 53. Šestasedmdesátiletý muž z našeho regionu přecházel tuto komunikaci a ve stejnou dobu tudy projíždělo osobní vozidlo Peugeot. Chodec šel na autobusovou zastávku a vůz jel ve směru od Znojma. Třicetiletý řidič z Brněnska pravděpodobně nepřizpůsobil rychlost jízdy dané situaci a nedokázal včas střetu zabránit. Tragická kolize se odehrála u křižovatky mezi obcí Damnice a městem Miroslav. Mladý muž nebyl pod vlivem alkoholu.
Včera odpoledne (pondělí 19.1.2015) jsem projížděl touto "miroslavskou" křižovatkou asi čtvrt hodiny po další nehodě. Naštěstí skončilo jedno rozbité auto dole v polích a druhé rozbité uprostřed křižovatky tak, že za asistence hasičů a policie jsme mohli projíždět. Nehoda se obešla bez zranění.
Bavili jsme se o tom, že i po Božicích by bylo velmi vhodné chodit za šera a za tma tam, kde nejsou kolem silnice chodníky s reflexními prvky na oděvu. Třeba silnice od Jednoty k sýpce je v tomto směru moc a moc nebezpečná. Je to věc každého chodce být vidět, pokutu za to, že reflexní prvky na oděvu nemají dostat nemůžou.

Na závěr jsem však přeci jenom objevil něco hodně pozitivního. Nádhernou reportáž božické studentky Radky Švédové ze studentské stáže ve Francii. Radka byla společně s dalším božickým studentem Přírodovědného lycea Jirkou Hanzalem a dvěma studenty oboru Agropodnikání ze SOŠ a SOU Dvořákova, Znojmo na odborné zemědělské stáži ve Francii. Jejich zkušenosti a zážitky si přečtěte v týdeníku Znojemsko z 20.1.2015. Stojí to za to.
                                             (lan)



Žádné komentáře:

Okomentovat