středa 28. ledna 2015

Zmizelí sousedé. Co se stalo s Grossovými z Českých Křídlovic?

Stará podoba obchodu Grossových,
tzv. židárna - později konzum družstva
Svornost
V těchto dnech uplynulo 70 let od osvobození hrůzného koncentračního tábora Osvětim. Kdysi jsem se tam byl podívat, mám alespoň základní představu, jak vypadal. O zvěrstvech, která se tam děla, nevíme už dnes prakticky nic. Zbývají poslední žijící pamětníci. Pod záštitou Hradu (prezidentské kanceláře) vyhlásilo ministerstvo školství projekt Zmizelí sousedé. Máme i v Božicích po kom pátrat?
Máme. Přestože většina současného obyvatelstva Božic přišla do Božic a Českých Křídlovic po květnu 1945, měli jsme i u nás jednu židovskou rodinu, o jejichž osudech - vsadím se - nevíme nic!
Při posledním sčítání obyvatel v předválečném Československu v roce 1930 se k židovské národnosti i k židovskému náboženství přihlásili dvě osoby v Českých Křídlovicích. Byl to Max Gross a paní Lilli Grossová. Bydleli ve velmi známém domě - tehdy číslo 26, po sloučení obcí číslo 306 - kterému se v Božicích jinak neřeklo (a neřekne) než "židárna". V tomto domě s osobitou fasádou byl provozován obchod. Odkdy? Nevím. Dokdy? Nevím. Moje hypotézy vycházejí zhruba z těchto podkladů a předpokladů: Dům patřil mezi nejstarší domy v Českých Křídlovicích, stál na velmi lukrativním místě na křídlovické návsi u kostela, kde se konaly trhy a prakticky veškerý společenský život obce byl soustředěn zde. Židé byli známí obchodníci, zdá se, že zde byl jeden z prvních křídlovických obchodů. Pravděpodobně zde už za Rakouska-Uherska mohl být obchod se smíšeným zbožím. Za války už asi nebyl otevřen a bezprostředně po válce taky ne. Až na přelomu let 1948 - 1949 byla znojemským spotřebním družstvem Svornost otevřena znovu prodejna v bývalé "židárně". To už hodně z božických občanů pamatuje. Vedle Grossova obchodu bylo kdysi postupně postaveno směrem k dnešním "Škárkovým" (už bychom asi měli psát Tomáškovým) pět menších domků (až k nedávno zbouranému Burzovému na křižovatce), z nichž do dnešní doby zůstal pouze jediný - současný majitel Bohumil Esterka, dříve Musilovi, Kapaňovi, Seďovi. Obchod a dům Grossových tvořil s touto pěticí domů ulici, která se za první republiky až do roku 1945 označovala jako "židovská ulička". Podle uvedeného sčítání obyvatelstva z roku 1930 už v těchto domech obyvatelé židovské národnosti nebydleli. Kdy domky prodali? Kdy se z Křídlovic odstěhovali? A proč? Nevím, nevím, nevím! No a osud Grossových? To si myslím by byl námět pro pátrání po "zmizelých sousedech". Vím jenom, že u paní Lilli je poznámka - Lilli in Znaim.
Co z toho plyne? Že minimálně paní Lilli Grossová po svém - asi nuceném - odchodu z Českých Křídlovic - žila ve Znojmě. Kdy z Křídlovic odešla? Když čeští četníci spěšně "balili kufry" krátce po Mnichovu, tj. počátkem října 1938, nebylo to asi s křídlovickými Židy jiné. Předpokládám, že Grossovi opustili České Křídlovice rovněž počátkem října 1938. Jaký však byl jejich další osud? Historii známe, Židé byli v první vlně rasové persekuce určení k likvidaci. Co se stalo křídlovickým Grossovým? Měli děti? Žije někdo z této rodiny? Nic nevíme.
Jsem zvědav, kdo se pustí do pátrání po zmizelých sousedech. Ministerstvo školství tuto aktivitu již šestnáctým rokem podporuje.

                    (lan)

Dnešní podoba bývalého obchodu a pohled do bývalé
"židovké uličky"

Žádné komentáře:

Okomentovat