pátek 30. ledna 2015

Fikce: V Horním Jiřetíně se bojuje i za Božice

Vzdálenost mezi božickou a hodonickou
pískovnou je nyní kolem 5 km
Píše se rok 2025 a občané Božic, Hrádku, Křídlůvek, Valtrovic, Krhovic a Hodonic jsou na nohou! Budou, nebo nebudou? Budou prolomeny limity na těžbu písku, nebo nebudou? Zaniknou části obcí Božice a Valtrovice jako kdysi dávno ve středověku zanikly zde obce Petrovice, Mostkovice či Držkrajovice?
Těžká stavební technika již stojí připravená v areálu bývalé Cementárny a betonárky Ott a spol, pozdější Prefy, která ani v roce 2025 nenašla dalšího využití a ve zbytcích zchátralých budov se prohání pouze toulavé zdivočelé kočky, opuštění psi a lesní havěť neidentifikovatelného původu. Náletové dřeviny již dávno protrhaly zbytky střešní krytiny...

Nádherná budova božického nádraží již řadu let zeje prázdnotou a připomíná "sousední" nádražní budovu v dolnorakouském Gross Kadolzi v roce 2010. A přitom jsme se všichni tak těšili na 15. září 2025! Na tento den se připravovala velká regionální slavnost ke 155. výročí otevření železniční trati Hrušovany n. Jev. - Znojmo. Marně jsme konejšili naše děti, vnoučata a pravnoučata, že laserové lampionky zůstanou letos ve skříni, protože žádná sláva nebude... Nám dospělákům je to taky nepochopitelné, když víme, že před pěti lety - při bombastické oslavě 150. výročí této trati - byl celý úsek jako poslední v nedávno vyhlášené samostatné Zemi moravské - elektrifikován!

Demontována už byla moderní sila v areálu Land-producktu, dávno je zavřená benzinka (čerpací stanice Capasi Božice), podnikatel Březina již vloni zamkl brány své provozovny BEST v Božicích a trvale opuštěná zůstala provlhlá Hospůdka u Šíbla i s nádherným sklepem. Na stěhování by se měli připravit všichni, co bydlí U Nádraží a v Údolí Lásky ...

Obě těžařské firmy nedávno fúzovaly a požádaly ministerstvo průmyslu o úplné prolomení limitů na těžbu vysoce kvalitního písku! Jak Štěrkovna Hodonice, tak Pískovna Božice postoupily tak, že jsou již ze svých okopů na dohled! Chráněné břehule již dlouho nedělají své nory do stěn božické pískovny. Osada Formoza je opuštěná a čeká, až se dva velkobagry zakousnou do terénu ... Společnost Jižní stavební se snaží odpůrce prolomení limitů přesvědčit ekonomickými a sociálními argumenty. Jde prý o zachování levného stavebního materiálu a udržení zaměstnanosti v regionu...

Prrrrrrrrrrrrrr!!! Tak přesně tohle se momentálně děje v jiné pohraniční oblasti, v severních Čechách kolem nádherného města Horní Jiřetín, obce Černice či úchvatného zámku Jezeří! Občané zmíněných lokalit se brání a vyšli už i do ulic. Chtějí se bránit zničení svých sídel, svých domovů. Někteří tady žijí již od roku 1945.
Píše se rok 2025. Občané Božic, Hrádku, Křídlůvek, Valtrovic, Krhovic a Hodonic jsou na nohou! Reagují tak na požadavek odborářů ze štěrkoven a pískoven prolomit limity těžby úplně a všechno, co stojí v tomto prostoru, zbourat.

A co na to my dnes v roce 2015? Na čí straně stojíme? A za jaké ideály vyjdeme do ulic? Je to jenom fikce nebo možná realita? Titulky ze včerejších novin nejsou vůbec povzbudivé: Stav české půdy je alarmující. Čekají nás potíže. "Národ, který ničí půdu, ničí sám sebe." Pedologové varují před masivní zástavbou. Temná budoucnost? Vrátí se úcta k půdě a k člověku? Uhlí nad zlato?

Stavební technika zatím čeká v areálu bývalé Prefy na povel! Zatím jenom fiktivně, jelikož se zatím píše rok 2015 a Prefa čeká na své další využití!

                                                                            (lan)


Žádné komentáře:

Okomentovat