pátek 24. března 2017

Božice, dobré místo k žití i podnikání (akt.25.3.)

Viditelný rozvoj Božic je patrný nejen současnou silniční a chodníkovou ofenzívou, ale i již několik let trvající výstavbou a taky velmi dobrou úrovní malého podnikání. Nebýt jednoho velkého zemědělského podniku, tak bych řekl, že i podnikání celkově.


Zcela novou interaktivní mapu spustil tým zvaný Samizdat ve spolupráci s T-Mobile a projít si ji můžete na https://samizdat.cz/data/podnikani-mapa/.

Božice zde zaujímají velice lichotivé místo, neboť zde funguje v současné době 28 malých podniků do 50 zaměstnanců. Že by je znárodnili komunisté, to aktuálně nehrozí, ale jejich fungování a počet mohou ohrozit opatření ministra financí Andreje Babiše. Vysoké pokuty a šikanování malých podnikatelů se děje už nějaký čas, uvidíme, jak to všechno dopadne začátkem roku 2018, kdy by měly do EET spadnout další podnikatelé.
Alarmující je naopak stav obchodní sítě v malých obcích. Ani družstvo COOP Jednota není podle svých slov nadále provozovat prodejny v malých obcích, protože jsou nerentabilní. Tak zavřela Jednota tento týden svou prodejnu, která se dostavovala jako fungl nová v roce 1990, v mé rodné vísce. Věřme, že jen dočasně, tak jako tomu bylo v Lechovicích, kdy ji naopak v těchto dnech znovu otevřela. Ještěže v Božicích otevřel  "market", jak to vtipně při pochovávání basy označil Pepa Griebaum. "Vy to nevíte, v Božicích máme supermarket!", pravil fašankový pan farář Pepa - a měl pravdu. Sám jsem to v sobotu v 19:30 h ocenil!

Takže opakuji: Božice jsou dobré místo k žití, bydlení i podnikání. My to dobře víme.



                                     (lan)

Pro porovnání pár okolních srovnatelných obcí:









1 komentář:

  1. Dobrý den,nechci zde nijak Božicím křivdit nebo jim ubírat na slávě,ale pro méně znalé bych jenom uvedl věci na pravou míru.To,že má v Božicích někdo sídlo firmy ještě neznamená,že je tam dobré místo k podnikání.Možná je to prostě jenom tím,že tam bydlí.Podívejte se schválně na stránky http://regiony.kurzy.cz/~nr/bozice/firmy-vypis/ a sami uvidíte,kolik je tam registovaných právnických osob.Ale upřímně.....kolik z nich v Božicích opravdu podniká?????V sousedních obcích je možná těch subjektů méně,nicméně je tam spousta firem,které dávají lidem práci a to má podle mého názoru větší váhu.Není důležitá kvantita,ale kvalita.

    OdpovědětVymazat