středa 22. března 2017

Dejme hlas nejlépe opraveným památkám z našeho okolí

Nebýt v soutěži o Nejlépe opravenou památku (Nejlépe opravená kulturní památka Jihomoravského kraje v roce 2016) stavby a umělecká díla z našeho okolí, která znám, asi bych se ani o soutěži nezmiňoval, ale takto činím výjimku a třeba též někoho z vás zlákám k tomu, aby svůj hlas některé z těchto památek dal.



Tuto pětici nejdeme v Petrovicích u Mor. Krumlova, v Přeskačích nedaleko městyse Višňové, v Hodonicích, v Trstěnicích a v našem bývalém okresním městě Mikulově.
Nejznámější z nich je určitě venkovská usedlost známá jako doškovice v Petrovicích u Mor. Krumlova. Chaloupka byla sice celkově opravená v roce 2014 a byla i s malým muzeem uvedená do provozu. V roce 2016 však prošla další důležitou opravou, a to podlalh, které byly v havarijním stavu. Letos bude doškovice slavnostně otevřená přesně za měsíc 22.4.2017. Tak se zajeďte podívat, stojí to za to.

Opravený kostel v Přeskačích je další zajímavou opravenou památkou. Do soutěže je přihlášená velmi citlivě restaurovaná dřevěná barokní kazatelna v tomto kostele Všech svatých.  I obec Přeskače stojí za návštěvu, neboť kromě kostelíka můžete v sezóně navštívit i zdejší podzemí.  Obec je též ukázkou toho, jak krásně a vkusně mohou být udržována malá venkovská sídla. Vlastně jsem zde čerpal i námět pro božický kruhák. Že toho stavební firma nevyužila, je jiná věc. Dodat můžu jenom tolik, že je to škoda.

Hodonice přihlásily do soutěže sochu sv. Floriana z mušlového vápence a Trstěnice pozdně romantickou kapličku na návsi.

Naše bývalé okresní město (1949 - 1960) Mikulov poslalo do soutěže restaurovanou fasádu sgrafitového domu v centru města. Kdysi jsme do Mikulova jezdívali pravidelně na školní výlety. Kraj kolem Mikulova, Pálava i lednicko-valtický areál stojí za to a měli bychom jej znát. Svým způsobem jsou Mikulov a Znojmo svou historii dosti podobné. Jsou zajímavé a mají svého genia loci, kterého u jiných měst a městeček jižní Moravy budeme hledat marně.
Vše o soutěži a způsobu hlasování najdete na webu Krajského úřadu Jihomoravského kraje http://www.kr-jihomoravsky.cz/pamatky/.

     (lan)

1 komentář: