neděle 14. ledna 2018

Sedm statečných počesku

Právě na Prima Max sleduju svůj nejoblíbenější film Sedm statečných. Chris, Vin, Britt i mladíček Chico proti Calverovi a jeho bandě. Přesný obrázek současného Česka po prvním kole prezidentské volby.


Calvera nevěří vlastním očím, když přijede do své oblíbené vesnice, kterou svými pravidelnými návštěvami rabuje rok co rok! Vesničané si do voleb najali sedm odvážných pistolníků a ti Calverově bandě připravili nečekané nepříjemné přivítání. Zdálo se, že Calvera - spoléhající na své bázlivé vesničany - dosáhl svého. Nestáhl ocas mezi nohy a neodtáhl. Neměl kam .... Celý jeho život byl postaven na bázlivosti vesničanů a jejich podvolení se zdánlivě silnému machovi.
Jenže i Calvera stárne a jeho nápady i fyzická kondice značně ochably po pěti letech nemilosrdného vysávání nebohých vesničanů. Ale všeho dočasu: "Hlavně že jsme je odsud vykopali. Půjdou pod zem a Calvera taky. Chápete to, dřív to byl takovej posera. Teď snad už dá pokoj. ..Sousedi, připíjím našim přátelům... Tak teda neodtáhli .... Ještě naposledy se vrací. ... Vidíte je? Ruce se potí, v ústech je sucho.... radši bych teď dal všechnu úrodu Calverovi ....Ne, když si vzpomenu na pocit z dnešního rána, když jsem ho viděl před námi utíkat!!!! Za ten pocit stojí za to i zemřít! My víme, co je strach, žijeme s ním celý život! Dáme Calverovi jídlo ... Kdo chce bojovat a kdo ne? To jsou jenom útržky z dialogu vesničanů s hrdinnými pistolníky!
Calvera se vrací a v prvním kole vítězí! Je to ale Pyrrhovo vítězství. Adios!, pravil blahosklonně namyšlený Calvera, když vyhání Sedm statečných z vesnice. Ti se ale vrací! V přímém souboji Chrise s Calverou je Chris rychlejší a pohotovější a střelí Calveru do břicha! Proč ses vrátil, chlap jako ty do týhle díry? Proč?, ptá se Calvera s nechápavě vytřeštěnýma očima.
 "Vyhráli hlavně vesničané, ti jsou věční. Zbavili jste je Calvery! Adios!!!"

A Chris odjíždí jako vítěz.

           (lan)

Žádné komentáře:

Okomentovat