pátek 22. června 2018

Již brzy opustí naši školu...

Je to tradiční rituál konce června a pedagog ve výslužbě Miloslav Šimek jej společně s Jiřím Grossmannem vylíčil v povídce nazvané Výlet s Lomcovákem. Je to samozřejmě humorná nadsázka, jelikož v našich školách to tak nikdy nebylo.... Co však bylo a je, to jsou tabla ve výlohách našich obchodů. Takové si můžete prohlédnout v jedné z výloh naší obchodní pasáže u hřiště.


Jména jsou mi hodně známá, i když konkrétní vycházející žáky moc neznám. To spíš řadu rodičů ... A překvapilo mě, že řadu jmen znám z Mackovic. Zajímavý pohled nabízí i vyhlédnutá další studia, a to jak profese tradiční, které nacházejí uplatnění v každé době, tak i studia na gymnáziu, která jsou vstupní branou k dalším studiím VOŠ a VŠ.

A jinak, kdo už si nepamatuje tu povídku Š+G, uvádím aspoň její začátek:
Ke konci školního roku se máme vždy na co těšit. Známky jsou již napsány, a tak kázeň povolí a školní budova ztrácí na vzhledu, neb nástěnky se neudržují, žáci nepřezouvají, tabule nemyjí a okna se nestačí zasklívat. Ředitel školy, který se necítí bezpečný ani za dveřmi trezoru, raději vypustí třídy na několik dní do přírody, aby předešel nejhoršímu. Této akci, která je maskována heslem "Pionýre, poznej krásy vlasti, kterou buduješ" se říká školní výlet.
Maminky žáků, jejichž prospěch není valný, seženou autobus a učitel zeměpisu a chemie, známý alkoholik, vytyčí v jasné chvilce trasu. Byli jsme šťastni, že s námi pojede právě tento pedagog, jemuž přezdíváme Lomcovák. ...
    (lan)






Žádné komentáře:

Okomentovat