neděle 3. dubna 2011

Vinaři: Pozvánka na jubilejní košt


Družstvo božických vinařů srdečně zve všechny milovníky vína na 10. božický košt, který se koná v neděli 24. dubna 2011 v kulturním domě v Božicích.
Začátek akce je v 15.00 hodin, vyhlášení oceněných vín v 16.30 hod.
Pořadatelé upozorňují, že uzávěrka výběru vzorků je 8. dubna 2011. Vzorky se shromažďují v Hospůdce U Šíbla denně od 10.00 hodin v počtu 2 lahví 0,7 l od jednoho vzorku.
K účasti na této vinařské přehlídce jsou zváni všichni božičtí vinaři i vinaři z okolí.
A malé ohlédnutí do minulostí říká, že:
Již posedmé se sešli pěstitelé a milovníci dobrého vína v sále Společenského domu v Božicích na místní výstavě vín. Božický košt připravilo Družstvo božických vinařů na neděli velikonoční 23. března 2008 od 14 hodin. Vystavováno bylo celkem 168 vzorků vín a nejvíce byly zastoupeny tradiční odrůdy Veltlínské zelené (26 vzorků), Ryzlink vlašský (21), Chardonnay (17), Ryzlink rýnský (13) a Muškát Ottonel (12). Šampiónem výstavy se stalo Rulandské šedé ročník 2007 pozdní sběr s hodnocením 1,2 bodů božického vinaře Michala Jačianského. Více si přečtěte v rubrice Vinaři na http://probozice.blogspot.com/search/label/Vina%C5%99i.
Na 8. přehlídce místní výstavy vín a ochutnávky v roce 2009 bylo vystavováno celkem 210 vzorků vín, vína byla zastoupená v 28 odrůdách. Šampiónem výstavy se stal Tramín červený 2008 pozdní sběr Lubomíra Mika z Bantic s hodnocením 1,5 bodu. Dále bylo vyhlášeno 10 vítězů v odrůdách bílých a 6 v odrůdách červených. Z Božic si ocenění převzal dvakrát Robert Turoň, a to za Směs bílou 2008 (2,2) a Dornfelder 2007 (1,8), a Jan Kašpárek ml. za Pálavu 2008 výběr z hroznů (1,8). Zlatou medaili pro víno oceněné jednou hvězdičkou pak převzali další vinaři, mezi kterými nechyběl Vlastimil Švéda za Veltlínské zelené, Petr Fiala za Chardonnay, JUDr. Karel Drmola za Rulandské modré a Robert Turoň za Dornfelder 2008 barique.
V loňském roce se vinaři z Božic a blízkého okolí sešli již podeváté. Pořadatelé z Družstva božických vinařů navázali na vše dobré a osvědčené z předcházejících Božických koštů. Jednou z přidaných hodnot bylo spuštění webových stránek, které by letos měly dostat nového webmastera. Věřím, že i letos zde budou zveřejněny vystavované vzorky pod soutěžními čísly a návštěvníci si tak budou moci již dopředu vybrat, které vzorky by chtěli ochutnat. Druhou loňskou novinkou bylo návštěvnické hodnocení vín. Šampionem se podle amatérských degustátorů stal ryzlink rýnský 2009 (č. 74) pěstitele Vlastimila Švédy z Božic. Navíc mě vloni potěšilo, že jsem byl – díky „božské ruce“ Mirka Machálka – mezi třemi vylosovanými hlasujícími a domů jsem si tak odnesl sedmičku suchého znovínského Zweigeltrebe 2009. Úplný přehled výsledků loňského ročníku najdete na výše uvedeném webu DBV, já pouze připomenu následující fakta: Přehlídky se zúčastnilo 212 vzorků vín, z toho 139 bílých, 17 rosé a 56 červených; šampionem výstavy se stal vzorek č. 94, Pálava 2009, počet bodů 1,5, pěstitel Ing. Pavel Litavec, Znojmo-Přímětice; cenu starosty obce Božice za nejlépe hodnocené víno místního vinaře obdržel vzorek č. 74, Ryzlink rýnský 2009, pozdní sběr, počet bodů 1,6, pěstitel Vlastimil Švéda, Božice. 
Letos se bohužel – díky loňské katastrofální neúrodě hroznů – očekává nižší účast, ovšem dá se předpokládat, že soutěžní vzorky si zachovají svou solidní úroveň a také návštěvnickou přízeň.

                                                                                                              Ladislav Nevrkla

2 komentáře:

  1. Pozvánka z webu obce Božice:Jaroslavičtí vinaři zvou všechny občany na přednášku Mgr.Martina Markela,PhD., nazvanou „Hádaly se Šobes s Lampelberkem aneb kulturní dějiny vinařství na Znojemsku od Josefa II. do znárodnění“. Přednáška se koná v pátek 8.4.2011 v 19 hod. v Motorestu Estetika v Jaroslavicích.
    Na přednášce se dovíte řadu zajímavých informací o historii vinařství a vinohradnictví v našem regionu.
    Předpokládaná délka přednášky 60 min., po přednášce je možnost posezení a diskuse.
    Vstupné se neplatí. Na setkání s Vámi se těší Jaroslavičtí vinaři, o.s.

    OdpovědětVymazat
  2. Na webu http://dbv.webnode.cz/products/vysledky-degustace-/ byly přeci jen dnes zveřejněny výsledky degustace vín 10. božického koštu. Šampiónem výstavy se stal Miroslav Vecheta z Konic se sauvignonem 2010 výběr z hroznů. Cenu starosty získá Mgr. Zdeněk Čurda a nejvíce zlatých medailí posbíral Jan Protivínský z Břežan - celkem tři. Náš Tomáš Rauš získal dvě zlaté medaile. Vyhlášení výsledků a předání cen se odehraje v neděli 24.4.2011 od 16.30 h v našem kulturáku. (lan)

    OdpovědětVymazat