čtvrtek 7. července 2011

Ekologie: Žabičky pod koly neskončí

Regionální biocentrum U náhonu bylo již před měsícem zcela nenápadně dokončeno. Mám dokonce takový dojem, že se o něm snad nebude psát ani v novém čísle Novin Niva?! Přesto se jedná o akci minimálně regionálního významu a navíc obohacuje umělé božické ekologické útvary – dva mokřady – o další raritu.
Až včera jsem si však uvědomil, že nejde toliko o vodní plochu, jezero, umělý ostrov, vodní tůně apod., ale že je zde vybudovaná i bariéra, která má jediný cíl: zabránit našim žabičkám, aby při svém jarním putování zamilovaně nebloumaly po silnici a nestaly se tak oběťmi nepříjemného masakru! Na infotabuli se o tom doslova píše: „Podél silnice bude vybudována bariéra z betonových tvárnic usměrňující migraci živočichů do stávajícího propustku pod komunikací.“ I díky tomuto opatření bude na kvalitní přehledné spojnici Božice – Borotice určitě bezpečněji.
Za 14,5 mil. Kč tak získaly žabičky a jiní vodní živočichové nové moderní království a my, občané, se můžeme radovat z krásně upravené plochy. Vzpomene ještě vůbec někdo na podmáčenou divočinu nedávné minulosti? Nebo na neúspěšné pokusy zúrodnit tyto plochy ležící pod úrovní hladiny říčky Jevišovky?

                                                                                                                    Ladislav Nevrkla




Žádné komentáře:

Okomentovat