pondělí 4. července 2011

K věci: Vlajka Moravy v Božicích až za rok

Nebudu skrývat své zklamání, že letos v Božicích nezavlaje ke státnímu svátku Sv. Cyrila a Metoděje moravská vlajka. Ale na druhou stranu uznávám, že jsem pro to, aby i u nás moravská vlajka zavlála, udělal málo a hlavně moje iniciativa byla zahájena relativně pozdě.  Nezbývá tedy než zahájit proces „moravské vlajky“ již dnes.

Jak jsem již před časem psal, nejde o žádný projev vypjatého nacionalismu, právě naopak. Identifikovat se s místem, kde žijeme, které máme rádi, s krajinou, do níž naše obec patří, s krajem, k němuž náleží, a s historickým územím, které sice nemá právní status (Země moravská či moravskoslezská), ale má svou nepominutelnou historii, je projevem vlastenectví a zdravého patriotismu. „Každej jsme odněkud,“ říkal dobrý voják Švejk a máme-li své kořeny na Moravě, proč se k tomu symbolicky nepřihlásit? Jsme v naší obci lidé z různých končin Moravy. Historie tomu tak chtěla. Vytváříme si zde svůj domov a naše děti a vnoučata už berou jako fakt, že jejich kořeny jsou v Božicích na jižní Moravě.
Posílám Radě obce Božice žádost na zakoupení vlajky Moravy a návrh na to, aby v den božických hodů a ve státní svátek 5.7., Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje, visela vedle božické vlajky a státní vlajky i vlajka Moravy. Ve světle připravovaných velkých oslav roku 2013, kdy uplyne 1 150 let od příchodu Konstantina a Metoděje na Velkou Moravu, je to myslím žádost oprávněná a její realizace možná. Věřím proto, že se již v roce 2012 zařadíme do druhé stovky moravských měst, městysů a vesnic, kde vlajka Moravy zavlaje. K moravskému hejtmanství se tento rok přidala i moravská metropole Brno a taky naše okresní centrum Znojmo. Věřím proto, že i naše obecní orgány tuto iniciativu podpoří.

                                                                                                                          Ladislav Nevrkla

3 komentáře:

  1. Ke dni 4.7.2011 se k iniciativě připojilo již 218 moravských radnic a některé ještě čekali, jestli jim bude doručena objednaná moravská vlajka (třeba ve Višňovém). (lan)

    OdpovědětVymazat
  2. Myslím si, že podobné aktivity jsou zejména v menších obcích užitečné. V.N.

    OdpovědětVymazat
  3. Tento jeho požadavek je zapotřebí podpořit každým občanem.
    G.J.

    OdpovědětVymazat