pátek 15. července 2011

Hájenka v restitučním sporu?

Nedávno jsem získal informaci, že součástí dlouholetého soudního sporu o vlastnictví jaroslavického zámku a části pozemků, který vyvolala dědička posledního vlastníka hraběnka Felicita von Spee, je i hájenka u Českých Křídlovic.
Tento spor brání tedy nejen prodeji zchátralého jaroslavického zámku rakouskému doktorovi Hochfellerovi, ale i nám známé křídlovické hájenky. A vážní zájemci by prý byli! O tom, že po odstěhování posledního nájemníka objekt chátrá, není pochyb. O tom, co opuštěnému objektu hrozí, raději nepřemýšlet. Máme ještě v živé paměti, jak před několika lety dopadla opuštěná Tulipánka, než ji koupila současná majitelka.
Taky by mě v souvislosti s tímto případem docela zajímalo, jak je to s vlastnictvím známého loveckého zámečku Samota (Allein) v lesích na Lechovice? Na rozdíl od hájenky opuštěný není, ale nádherná lesní architektura alpského stylu, v němž ji nechal postavil před více než dvěma sty lety tehdejší majitel Jaroslavic Petr, svobodný pán Braun, je dnes běžnému turistovi nedostupná. Škoda.

                                                                                                                                          Ladislav Nevrkla




Žádné komentáře:

Okomentovat