čtvrtek 8. prosince 2011

K věci: Ankety a média

Než jsem se nějak dostal k tomuto tématu, převalilo se přes nás několik událostí, které docela dobře dokumentují, jak to v dnešní době - které se módně říká hektická – vypadá reálně.
Ministr kultury Besser odjel na pracovní návštěvu do Vatikánu a ještě než se vrátil, tak už pomalu nebyl ministrem, no a dnes ráno sám rezignoval. Školské odbory – hlavně na Moravě – vyhlásily narychlo protestní stávku kvůli zrušení tabulkových platů a kvůli tomu, že by jejich plat měl napříště určovat ředitel školy. Zaznamenali jste tuto událost? Do ankety Strom roku Znojemska 2012 je prý letos přihlášeno málo stromů, přitom jenom z Božic byly v loňské anketě přihlášeny dva!
A propó ankety! Napíšu sem přehled několika dnešních anket na různých webech:
Znojemsko: Dodržujete při jízdě autem předepsané rychlostní limity? Ano, vždy – Zpravidla pouze v obci – Většinou ne
Rovnost: Pomůžou Kometě další změny v týmu z krize? Ano – Ne
Znojemský týden: Myslíte si, že průměrný plat učitele (kolem 25 000 Kč) je dostatečnou odměnou za jeho práci? Ano – Ne – Nevím
Web obce Božice: Vážení občané, uvítali byste rozvoz obědů do domácností? Ano, pravidelně – Ano, občas – Ne – Nevím. Zatím hlasovalo 16 občanů.
Web obce Břežany: Kolik stojí v Břežanech větrných elektráren? 3 – 8 – 5 – 2 – žádná. Zatím hlasovalo 156 čtenářů.

Asi vás taky napadá, jestli jsou ankety k něčemu dobré. Myslím, že svůj význam mají. Ne každá sice osloví a přinutí dotyčného k vyjádření. Mají však důležitou funkci: nastolují před nás problém a vybízejí nás, abychom se vyslovili pro nějaké řešení. Většině z nás stačí, že si anketní otázku přečteme a pouze tehdy, když máme pocit, že je to silnější téma, tak se nějak vyslovíme.
V naší obci nebylo v minulosti zvykem, aby se nás radnice (či nějaká instituce) ptala na náš názor. Jestli se mýlím, ať mi sem někdo napíše, jaká anketa kdy u nás proběhla a k jakému tématu. Skládka nebezpečného odpadu? Nikoliv. Jatka? Nikoliv. Větrné elektrárny? Nikoliv. Solární elektárny? Nikoliv. Bioplynka? Nikoliv? Výstavba a provoz bazénu? Taky nic. Vzpomínám si vlastně na jedinou anketu. Proběhla před časem v naší základní škole a anketní otázka byla na téma: Má vyučování v základní škole začínat později než dosud? (Necituji přesně, ale toto téma bylo nastoleno. Většina účastníků ankety se tehdy vyslovila pro zachování současného modelu.).
Otvírá se před námi nový rok 2012 a já jsem přesvědčen, že na každý měsíc se najde na oficiálním portálu obce Božice anketní otázka k aktuálně žhavému tématu. Radnici přeji v tomto směru odvahu píchnout i do vosího hnízda a nám občanům zájem a odvahu vyslovit se k nastolenému tématu. Jinak můžeme na ulici či v hospodě lamentovat a nadávat, ale to je tak asi všechno, co můžeme. Na takové zprávy agentury JPP (Jedna paní povídala) nikdo nedá a nezabývá se jimi. Nemá proč.

                                                                            Ladislav Nevrkla

P.S. Z těch 16 hlasujících božických občanů je drtivá většina pro rozvoz obědů. Teď jde o to, jestli je číslo 16 dostatečně reprezentativní a taky jde o to, jaký model rozvážení obědů zvolit. V zásadě jsou dvě možnosti: buď zajišťovat vlastní rozvoz zdarma (v režii obce) pro sociálně a zdravotně znevýhodněné, nebo to dát soukromníkovi, který si za rozvoz (jakémukoliv zájemci) bude účtovat nějaký poplatek. Zpravidla to bývá 5 Kč za jídlonosič.

Žádné komentáře:

Okomentovat