pátek 2. prosince 2011

Osobnosti Božic: Sběratel i recesista

Věřím, že jsem to v titulku nijak nepřehnal. Není totiž každému dáno, aby měl kromě vážného zájmu i dar značného smyslu pro humor, možná někdy až absurdního. Právě takový mladý muž dělá již několik let dobré jméno naší obce po celém regionu. A dlužno dodat, že je i jeho velkou zásluhou letošní ocenění obce Božice v soutěži Vesnice roku.

Kdo ani doteď nepoznal, že mluvím o Ivanu Hudcovi mladším, tak už to má na talíři. Ivanovy záliby jsou dnes známy širší veřejnosti také díky tomu, že neváhá a každoročně nás obšťastní nějakým svým dobrým nápadem. Za pomoci rodiny, přátel i obce je realizuje a my tak máme možnost jednou za čas navštívit něco nevšedního a zajímavého. Maně si vzpomínám, že právě před rokem připravil Ivan několik adventních akcí, o nichž jsme informovali i na těchto stránkách - viz třeba http://probozice.blogspot.com/2010/12/zivot-kolem-nas-bozicke-jeslicky.html.
Svou činností poutá Ivan i zájem médií, především pak Znojemského deníku Rovnost. Naposledy o něm vyšly dva materiály koncem listopadu 2011 - ve fotogalerii Sběratel promítaček Ivan Hudec a reportáž Sbírá promítačky. Touží mít doma i tramvaj (viz http://znojemsky.denik.cz/zpravy_region/sbira-promitacky-touzi-mit-doma-i-tramvaj20111128.html) z 28.11.2011.
Osobně mě Ivan překvapil svou další sběratelskou aktivitou, jíž jsou reálsocialistická označení ulic a jiných smaltovaných cedulí. Jejich umístěním na budovu kina mě inspiroval k tomu, abych znovu oprášil svoji dávnou myšlenku: Proč si skutečně nepojmenujeme naše ulice? Když jsem včera viděl plachty s projekty kanalizace a to, jak jsme tam každý hledali to svoje (samozřejmě že svůj majetek najdeme, o to nejde), opakovaně jsem si uvědomil, jak potřebné by pro tak plošně rozsáhlou obec jako jsou Božice, bylo více než vhodné mít jednotlivé ulice pojmenované. Až se obec vyrovná s náklady na kanalizaci a následné úpravy, mohla by vážně přemýšlet o pojmenování našich ulic. Argument, který proti mému návrhu už někdy před 10 lety použili odpůrci pojmenování našich ulic - totiž že by si s tím lidi měli náklady - moc neobstojí. V životě totiž máme takových nákladů mraky a nikdo se nás na ně neptá. Prostě je odsouhlasí a nařídí. A nic nebrání tomu, aby si občané tuto změnu do svých dokladů nechali zapsat postupně - při výměně úředních dokladů po uplynutí doby jejich platnosti. Takže Ivane, díky za nápad, díky za sběratelského koníčka a čekám na další zajímavý nápad v blížícím se roce 2012.

                                                             Ladislav Nevrkla




Žádné komentáře:

Okomentovat