úterý 4. září 2012

Fotbal: Náš aktuální soupeř TJ Sokol Olbramovice

Městys Olbramovice reprezentuje v Hostan okresním přeboru celek TJ Sokol. Je to jediný tým soutěže, který nemá svoje webové stránky. A tak jsem musel informace poshánět v Olbramovickém zpravodaji (ten je naopak pro obec Božice určitě inspirativní!) a na stránkách OFS Znojmo (pod Romanem Švarcem taky výborné!).Fotbalisté Olbramovic pamatují daleko slavnější časy než zažívají v posledních letech. Jejich postupný pád z I.B třídy se zastavil až ve III. třídě, z níž se jako jeden z nováčků po dvou letech dokázali vrátit do OP. V Olbramovickém zpravodaji 2/2012 píší: O víkendu 16.-17.6.2012 se uzavřela další fotbalová sezona, která se do historie olbramovického fotbalu zapíše jako sezona úspěšná, neboť vítězstvím ve III.B třídě si naše mužstvo zajistilo postup do Hostan okresního přeboru. Podařilo se tak splnit cíl, se kterým mužstvo nastupovalo do jarních zápasů z prvního místa podzimní tabulky. Souhrnná statistika celého ročníku říká, že A mužstvo odehrálo celkem 26 utkání, ve kterých 19x zvítězilo, 3x remizovalo a 4x odešlo ze hřioště pporaženo. Svým soupeřům nastřílelo 77 branek, obdrželo 28 branek a se ziskem 60 bodů mohlo slavit."
V aktuálním ročníku Hostan okresního přeboru 2012/2013 zatím odehráli Olbramovicde tato utkání: 

Práče - Olbramovice 2:0 (1:0). Domácí po sestupu z kraje přivítali na svém trávníku tým, který se navrátil do přeboru. ... Hosté k vážnějšímu ohrožení domácího gólmana nedostali příležitost.

Olbramovice-Dobšice B 1:0 (0:0). Ve vyrovnaném střetnutí se nakonec štěstí přiklonilo na stranu domácích, výhru zajistil dvým gólem Světlík.
 
Utkání IE Znojmo B-Olbramovice bylo pro nezpůsobilý terén odloženo.
Olbramovice-Mor. Krumlov B 2:3 (1:0). Domácí statetečně vzdorovali soupeři, který posílil sestavu o hráče A mužstva. Na vedoucí gól Olbramovic z 8´ odpověděli Krumlovští vyrovnáním až ve 47´, vzápětí šli domácí znovu do vedení. V náročném souboji jim však síly nestačily. O vítězství hostů rozhodly 60 a ´80´. paradoxem jsou dvě vlastní branky, jednu vsítil Čepera. Za domácí se střelecky prosadili Světlík a Haken z penalty.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Naposledy jsme s Olbramovicemi hráli v sezoně 2009/2010. Olbramovičtí soutěž nezvládli a nakonec sestoupili do trojky.
Podzimní zápas v Olbramovicích měl výraznou pachuť, o čemž jsem napsal na webu "ProBožice" toto: "V neděli (8.11.2009) odjel náš „A“tým do Olbramovic, aby zde sehrál svoje poslední podzimní utkání okresního přeboru. Zde nás však čekalo nemilé překvapení: Domácí pořadatelé tvrdili, že se na jejich hlavním hřišti hrát nedá a stejně jako náhradní škvárové hřiště se ani neobtěžovali je připravit. Na brankách chyběly sítě, hřiště ani nebylo celé upravené, lajny téměř neviditelné, vypadalo to, že už dopředu počítali s tím, že se hrát nebude. A protože na vše kývl i hlavní sudí, museli si naši hráči, funkcionáři i fanoušci, kteří vážili 30 km cestu do Olbramovic na zajímavý fotbal, sbalit fidlátka a jet domů. Myslím si, že je to od Olbramovic nedůstojné a ostudné. Tým takové tradice i současnosti! Doufám, že STK bude v tomto případě nekompromisní a zápas bude kontumován ve prospěch Božic. Jak jsem zjistil posléze, byl to jediný zápas okresního přeboru, který se nehrál. I to o něčem vypovídá!"
Nestalo se a zápas byl odložen na náhradní termín: "Odložený zápas okresního přeboru mezi domácími Olbramovicemi a naším „áčkem“ byl oběma stranami očekáván s neskrývanou mírnou nervozitou. Na zápas se vypravila i část okresní fotbalové „generality“ v čele s otcem a synem Vodákovými a jako hlavní sudí byl na tento rizikový zápas vyslán zkušený rozhodčí Nikolai. I díky těmto předzápasovým opatřením se utkání nejen odehrálo na dobře připraveném, i když vlhkém a kluzkém trávníku, ale zklidnilo to oba tábory, a tak se mohl hrát fotbal s velkým „F“!

Olbramovice A – Božice A 0:1 (0:1)
Oba celky nastoupily se základními „áčkovými“ jedenáctkami, ovšem na lavičkách byli připraveni už jenom nejlepší hráči z „B“ týmů a dorostu. Jelikož se utkali dva sousedé v tabulce, bylo jasné, že se bude urputně hrát o každý míč a každý bodík. Šance byly na obou stranách, rozhodčí Nikolai řídil zápas s velkým citem a přehledem a ve vzorné spolupráci se svými asistenty Nikolaiem ml. a P. Novákem přispěli k pěkné podívané poměrně početné divácké kulisy, dodané jak většinovými domácími příznivci, tak i živější a hlasitější božickou menšinou.
Jak ukázal průběh zápasu, vyhovoval těžší terén našim „lehkotonážním“ hráčům. To, co předváděli záložníci Honza Kudlička a Franta Hofman, krajní obránce Svaťa Nevěčný nebo lehkonohý útočník Michal Topolčan, přivádělo olbramovické „obry“ přímo k zoufalství.
 Sestava Božic: Robert Musil – Zbyněk Horký, David Švestka, Jaromír Jandásek, Svatopluk Nevěčný – David Švejdík, František Hofman, Jan Kudlička, Petr Horký – Lukáš Dítě, Michal Topolčan. Střídal Marian Vávra Michala Topolčana a na lavičce byli ještě připraveni Marek Zifčák a Michal Himal. Trenér Jan Kudlička st. a vedoucí mužstva Ivan Marek.
Na jaře 2012 jsme pak s Olbramovicemi hráli naposledy:
Jarní kola fotbalových soutěží okresu Znojmo byla zahájena o tomto víkendu. Naše nejžhavější želízko v ohni, celek mužů, přivítal v okresním přeboru na svém hřišti Olbramovice A. Kdo čekal nějakou odvetu za podzimní peripetie s odloženým zápasem, byl zklamán. Od prvního hvizdu rozhodčího se hrál dobrý fotbal s plným nasazením a diváci mohli být nadmíru spokojeni. Již dopoledne si své jarní premiéry odbyli hráči „Béčka“ ve Slupi a dorostenci v Šanově. Všechny zápasy jsme vyhráli, nedostali jsme ani jeden gól a ještě jsme potěšili všechny fanoušky i hráče novou časomírou!

Výsledky 1. kola
Okresní přebor: Božice „A“- Olbramovice „A“ 4:0 (2:0)
Ne 28.03.2010, 15:00, HR: Vařacha, AR: Nikolai P.
Zápas jsme zahájili velmi dobře s jasným tahem na branku a než jsem si připravil veškeré „nádobíčko“ dostal se zprava do šance Lukáš Dítě a nádhernou lobovanou střelou s patřičnou falší se trefil do odkrytého levého rohu olbramovické branky. „Takovou branku už nedám,“ konstatoval po zápase v kabině a zalitoval, že jsem ji nezaznamenal na kameru.
Hráli jsme i nadále výborně a soupeře jsme prakticky nepustili do žádné vážnější akce. Náš tlak korunoval v 18. minutě Jaromír Jandásek a tak jsme vedli 2:0. Do konce první půle jsme měli ještě řadu šancí, ale v gól jsme neproměnili žádnou. Prvních deset minut druhého poločasu nás soupeř zatlačil před naši svatyni, ale gólman „Bobo“ byl vždy na místě. Poté se hra vyrovnala a v 63. minutě to byl opět střelecky disponovaný a dnes mimořádně aktivní střelec Lukáš Dítě. Svůj hattrick završil tentýž hráč v 89. minutě. Vyhráli jsme zaslouženě 4:0 a upevnili si 6. místo v tabulce.
Naše mužstvo nemělo slabin a nerad bych někoho vyzdvihoval na úkor druhého, bylo by to nezasloužené a nespravedlivé. Byli jsme tentokrát jako ti mušketýři i s tím, že soupeř občas pocítil na vlastním těle naše nekompromisní nasazení.
Zápas řídil velmi dobře s citem pro hru rozhodčí Jan Vařacha.

Sestava: Robert Musil – Svatopluk Nevěčný, David Švestka, Roman Šebela, Aleš Žák – František Hofman (Patrik Šotkovský), Tomáš Polický, Jan Kudlička, David Švejdík – Lukáš Dítě, Jaromír Jandásek (David Mlčúch).

           Připravil: Ladislav Nevrkla

2 komentáře:

  1. Božice "A" - Olbramovice "A" byl můj druhý zápas v okresním přeboru. Domácí dostali jednu žlutou kartu, hosté 2. Hrálo se bez červených karet a pokutových kopů.

    OdpovědětVymazat
  2. No jo, kéž by po fotbalových trávnících běhalo více takových rozhodčích jako jste vy! Pak bych se tady nemusel rozčilovat nad nepřesnostmi, které - bohužel - výrazně ovlivňují zápasy. Nejvarovnější je, když se to u některých rozhodčí objevuje téměř pravidelně. To je na vážnou debatu v komisi rozhodčích. My jako fanoušci jedeme skoro 30 km jednou do Krumlova, za týden do Rakšic, a v obou utkáních se na jejich průběhu podepsali sudí! To si pak člověk říká, jestli mu to stojí za to. (lan) A ať vám to pořád tak dobře píská, běhá i funkcionaří. Takové lidi fotbal na Znojemsku potřebuje jako soli!!!

    OdpovědětVymazat