úterý 18. září 2012

Před utkáním: Jezeřany, to (ne)jsou jen Šlesové!

Václav Šles (3) na levé obraně, Milan Šles (15) v útoku či na pravé záloze, levý záložník nebo útočník Radek Šles (13), ale taky znovuzrozený střelec Rostislav Kroupa, který nedávno nasázel 4 branky do sítě dobšického béčka, Jan Machala či Michal Novotný a opora zadních řad, gólman Bronislav Lesonický, to jsou někteří ze stabilního kádru našeho odvěkého soupeře z Jezeřan. 

Za léta, co spolu bojujeme v okrese a předtím na špici trojky, se známe velmi dobře a naše zápasy nepostrádají nikdy napětí a dobrý fotbal. Jsou totiž věcí prestiže obou týmů a i když o tom nikdo nahlas nemluví, bereme je tak trochu jako „derby“.

V kopiích jsem představil web Jezeřan (TJ J – M) i titulky k letošním zápasům. Ty hovoří jasně: Kromě „Výprasku v Práčích“ bodovaly Jezeřany 3x za sebou a jsou s 12 body a skóre 13:8 na vynikajícím 4. místě aktuální tabulky. Prostě nebezpečný soupeř.

 O posledním zápase s Mor. Krumlovem B nemají stále na svém webu žádný komentář, tak přetiskuji ten z webu OFS:

Jezeřany-Mor. Krumlov B 2:1 (1:1). Domácí předčili hosty v nasazení. I když vstřelili jen dvě branky, diváky potěšili několika nadějnými šancemi, některé likvidoval až krumlovský gólman. Jeho spoluhráči si vypracovali jen jednu nadějnou šanci z trestného kopu, ke smůle Jezeřan skončila v síti. Paradoxem je, že teprve po vyloučení Radka Doubka v 60. minutě začali diktovat hru, stačili však jen snížit stav v 89. minutě Vlastimilem Staňkem. Domácí si vítězství pohlídali, do tabulky střelců se zapsal Rostislav Kroupa a Michal Bíla.


O loňském zápase jsem psal pod titulkem Přísná penalta, přísné vyloučení – a plno emocí! na webu http://probozice.blogspot.cz/2012/04/fotbal-prisna-penalta-prisne-vylouceni.html mj. toto:

O dnešním vypjatém utkání Hostan okresního přeboru Božice - Jezeřany se mi nepíše lehce. Přitom jsme všichni byli svědky utkání zajímavého, byť určitě ne špičkového. Shoda okolností tomu chtěla, že jsme průběžný nepříznivý stav 0:3 stáhli až na 2:3 a jenom fotbalový pánbůh nám nedopřál zasloužené vyrovnání.

TJ Sokol Božice - TJ Jezeřany-Maršovice 2:3 (0:1)
Branky: Zdeněk Chrenovský, Marek Zifčák - Michal Novotný 2, Radek Šles
Rozhodčí: HR - Šachl, AR - Ondráček, Záviška
Sestava: Ivo Urban - Zdeněk Chrenovský, Jaromír Jandásek, Jiří Kubíček - Aleš Žák - Roman Šebela, Jan Kudlička, David Švejdík (K), Petr Horký - Marian Vávra (od 72. Marek Zifčák), Pavel Ležák. Trenér Jan Kudlička st., vedoucí mužstva Ivan Marek.

Když zápas začínal, nevěřil jsem vlastním očím: celé levé zábradlí, až na poslední lavičku, bylo obsazeno příznivci Jezeřan, a to další ještě přijížděli! …  dlužno podotknout, že jsme sice byli bojovnější a úvodní čtvrthodinku jsme odehráli spíše na půlce soupeře, ovšem v osobních soubojích a koncovce jsme na urostlé hráče Jezeřan neměli. Kopali jsme v té době i několik standardek, žádná však netrefila svůj cíl. … Prohrávali jsme 0:1… Jenže, oč úporněji jsme se snažili, o to víc jsme v konečném účtování ztráceli. … Džamp kopal kousek za vápnem přímý kop, trefil tyč ! … Divácky atraktivní zápas dvou sousedů v tabulce pokračoval i ve druhé půli. Jenom se k tomu přidávaly postupně divácké emoce. Zvlášť hostující příznivci drželi hlavního sudího "v šachu" a snažili se mu vnutit svůj pohled na hru. My jsme sice byli nadále bojovnější, ale nepřesní, zato Jezeřany byly důraznější a nebezpečnější. V 50´ hosté zachovali chladnou hlavu, po naší nedůraznosti se míč dostal na hranici vápna k Michalu Novotnému a ten přesnou střelou zvýšil na 0:2. Náš bojový prapor zvedl znovu ze země Jara Jandásek. Jenže sám na všechno nestačil a když pak hostující hráč přifilmoval v 67´svůj pád ve vápně, rozhodčí Šachl ukázal nekompromisně na značku pokutového kopu. S jeho proměněním na vedení 0:3 neměl Michal Novotný sebemenší problém. … Honza dřel, Lopík maká celý zápas, zlepšil se Zdeněk a vidět byl Mara Zifčák. Byl to právě on, kdo v 78´nastřelil tyč a odražený míč umístil Zdeněk Chrenovský hlavou do otevřené branky Jezeřan. Snížili jsme na 1:3, byli jsme v laufu a litovali jsme penalt (té proti nám i té v náš prospěch neodpískané). V 80´opět padá Lopík na vápně a - opět ticho píšťalky! Následný přímý kop po faulu na našeho hráče kope Honza, odražený míč se dostal k Marovi a ten levou (!) nohou naprosto přesnou střelou snižuje na 2:3! V Jezeřanských by se krve nedořezal! Znervózněli však nejen fanoušci, ale i hráči. My jsme začali hrát vabank - jak Kometa proti Pardubicím. A dopadli jsme podobně. Jezeřany takticky zdržovaly, střídaly, nechaly se ošetřovat. … Za zdržování hlavní sudí nastavoval a v té chvíli okomentoval jezeřanský hráč Rostislav Kroupa výkon pomezního neslušným výrazem, za nějž dostal v 91´ červenou kartu. Jezeřanští to nesli špatně a odcházeli z našeho fotbalového stánku docela rozhozeni. Svým způsobem se jim nedivím, ale na druhou stranu: Který sudí by pískl proti domácím za stavu 0:2 nejednoznačnou penaltu? A taky jsme to museli ustát!
Naše porážka a úspěchy některých pronásledovatelů znamenají náš pád v tabulce. Výrazně zlepšená hra v závěru zápasu je velkým povzbuzením do zápasů příštích… a třeba si to rozmyslí Patrik Šotkovský. Nikdy není pozdě!
Jezeřany na svém webu o utkání napsaly:
V „derby“ jsme prodloužili sérii
Bez dvou hráčů základní sestavy a s pomocí béčka se nám podařilo vyhrát v Božicích. V téměř domácím prostředí jsme domácím nadělili tři fíky, poté jsme je nechali čuchnout k bodu, ale zůstalo pouze u čuchnutí (2:3). Odvezli jsme si z Božic 3 body. Domácí pokračují v sérii nepovedených zápasu. Bohužel jsme přišli o dalšího hráče kvůli červené kartě.
Více zde: http://jezeranymarsovicefotbal.webnode.cz/news/v-derby-jsme-prodlouzili-serii-/.
Věřím, že letos dáme „jenom čuchnout“ k bodu my a náš kvalitní trávník bude svědkem našeho konečného úspěchu a naši příznivci budou mít i v době prohibice co slavit! Zápas se hraje v neděli 23.9. a začíná v 16 hodin. Zápas řídí trojice Rajnoha – Bartoš, Horký.

             Ladislav Nevrkla

1 komentář:

  1. A to jsem ještě zapomněl na vedení týmu Jezeřany A:
    Vedoucí mužstva: Vlastimil Novotný, asistent: Radek Šles st. (lan)

    OdpovědětVymazat