středa 26. září 2012

Zajímavý nález v Božicích (akt.26.9.)

O tom, že Božice jsou s tajemnými nálezy jedna ruka, určitě nepochybuje nikdo, kdo občas zavítá na naše stránky. Fotografii nalezeného předmětu jsem získal pouze jedinou, ale myslím si, že je dostatečně vypovídající.
Pro luštitele i další, kdo chtějí na web "ProBožice" napsat a nedaří se jim "vyluštit skupinky čísel a slov", které je třeba zadat pro zaslání nějakého příspěvku, ještě sděluji, že klidně napište mail na
probozice@centrum.cz. Kontrolujeme to stejně jako diskuzní příspěvky a zařadíme to do diskuze sami.
Tak hodně zdaru v luštění.
                                 Ladislav Nevrkla

Tak dáme nápovědu č.1: Jedná se o železnou (ocelovou) kouli o průměru cca 6,5 cm.
Nápověda č. 2: Koule byla náhodně nalezená cca koncem srpna 2012 ve sklepní uličce na Borotice.
Nápověda č. 3: Koule patří do doby Rakouska-Uherska.
Resumé: Podle odborníka na historii a válečné zbraně se jedná o kouli z pěchotního děla z dob Rakousko - Uherska. Děla prý byla celkem běžná na bohatších panstvích, nebyla používána jen pro boj, ale také při různých slavnostních příležitostech. Pokud jde o Božice a České Křídlovice tak mě napadá pouze jediná příležitost, kdy zde mohla být slavnostní dělostřelecká rána vypálená, a to při příležitosti instalace nedochované sochy císaře Františka Josefa I. (s největší pravděpodobností naproti portálu našeho kostela) asi v roce 1912 (více k tomu na http://probozice.blogspot.cz/2011/01/zahadna-mista-kde-stal-starej-prochazka.html ).
Vlastně mě napadá, jestli třeba jednou nevykopeme císařov u sochu taky někde u "borotických" sklepů!!! Vůbec je to tam - i díky oživení současnými vinaři - místo, která má svého génia loci a svá mnohá skrytá tajemství.
 Já bych tam byl každopádně pozorný a až se jednou bude dělat terénní úprava před sklepy směrem k silnici, vůbec bych se nějakému překvapivému objevu nedivil.



Žádné komentáře:

Okomentovat