sobota 12. října 2013

Indiánské babí léto za Pastelkami

Davidovo týpí (tee-pee) nebylo sice z pravé bizoní kůže, ale bylo krásné. Však v něm nalezla ochranu ve chvílích odpočinku početná skupina malých indiánských dětí. Taky vytváření indiánského totemu dalo zabrat malým i dospělákům. No a co teprve, když do osady Ponků vjeli nefalšovaní indiánští lovci! To teprve nastal poprask!
Bavili se opět všichni, kdo tentokrát přišli. Celou akci připravila Lucka a plácek za Pastelkami se pro sobotní odpoledne proměnil v indiánské ležení. K první soutěži zavelela malým bojovníkům s vlastoručně vyrobenými čelenkami s barevným pérem Lucka pravým bojovým indiánským pokřikem a paní Lenka dávala signály soutěžícím. Známá "židličková" neboli tanec kolem týpí umístila vyřazené soutěžící do týpí a o vítězi rozhodovaly centimetry ...
Při druhé dovednostní soutěži se opět předvedly šikovné ruce maminek i jejich potomků. Vytvořit jednotlivé části totemu se povedlo všem zúčastněným  skupinám. Jenom jsem nenašel delší kovovou tyč, abychom na ni mohli všechny dílky naskládat. Tolik součástí jsme vyrobili ...!
V zápalu činností jsme náhle zbystřili pozornost! Zdáli se k nám nesl bojový pokřik ó alele! Kdo se to k nám blíží? Vracejí se snad naši bojovníci z úspěšného lovu? Nebo se na nás hrnou nepřátelští Komančové? Všichni si oddechli - mezi nás přijíždějí statečné bojovnice z božické Kolonie - jako z filmu! Vítáme radostně Nšo-či, Ribanu a Bílou holubici! Toto překvapení chytlo úplně všechny - děti, jejich mamky i hosty. Odolal jen Old Firehand :-(. Ještě bych třeba způsobil Ilčímu, Hatátitlovi nebo Ríhovi nějaký úraz.
Indiánské ležení se jenom pomalu vyprazdňovalo, já už musel s vnukem Dominikem domů. Ale díky za krásné indiánské babí léto!

           Ladislav Nevrkla
David a Lucka stavějí týpí

Vyrábíme čelenky

první hra - tanec kolem týpí

Kdo vyhraje?

Vítězka Šárynka

Dneska jsme nevyhráli :-(

Tvoříme totem

Čím víc, tím líp!

Totem dostává podobu

Budeme skládat ...

Tyč byla krátká

Indiánské babí léto až do konce










1 komentář:

  1. Uff, uff, jen kdyby nám ten plácek nepochopitelně a hlavně neustále ,nedevastovaly svými plechovými oři zkažené bledé tváře. Howgh

    OdpovědětVymazat