úterý 1. října 2013

Taky máte rádi zelí nebo celer? Zloději v Božicích taky!

Nepochybuji, že takové pěkné zelíčko, krásně urostlý celer nebo třeba papriku máme všichni rádi. Na svých zahrádkách či políčkách je pipláme od sazeniček, sledujeme, jak nám pěkně rostou, v době sucha zaléváme Díky majiteli závlah panu Míčovi může každý, kdo si zaplatí, zalévat, co hrdlo ráčí!
Jak mě však dnes upozornila jedna božická důchodkyně, není to vždycky taková idylka a venkovská selanka. Žijí totiž mezi námi hbití chmatáci, otrlí přemístitelé i prachsprostí zlodějíčci, kteří - na rozdíl od srnčí zvěře, která na úrodě taky páchá škody - podnikají své "spanilé jízdy" zcela vědomě a cíleně se záměrem obohacení se nekalým způsobem.
 A tak zatímco nádherné porosty paprik průběžně celou sezónu ožírá srnčí, nádherné zelí mizí právě v těchto dnech, kdy probíhá jeho sklizeň. Chudák celer se svými kořínky bránil, a tak mu nenechavec urval aspoň části zeleného chrástu, aby trochu trpěl, nejen on, ale i jeho majitel. Takový nezvaný návštěvník, rozčilený, že celer odmítl poslušnost, vzal tedy za trest šest "puků", aby ztížil našim důchodcům možnost případného zavlažování a ukázal jim, zač je toho loket.
A tak se ještě oklikou musím vrátit k mé dřívější glose o možnosti využívat k cestám na pozemky za hřbitovem u panelky, u Tulipánky atd. polní cestu od Donáta, podél novostaveb až k panelce. Na jednu stranu ano, na druhou stranu ne. Totiž, jak říkají ti, kdo tam mají pole: Po této cestě jezdí jenom zloději! Je to dosti silné hodnocení, ale po zkušenostech (nejen letošních) jim musíme dát za pravdu! I majitel závlah a producent zeleniny mj. na části těchto pozemků zde přichází k velkým ztrátám a škodám. Kolik jenom prý mu letos ukradli melounů a já nevím čeho, a kolik dobrých duší na něm "parazituje" s černými přípojkami závlah! Tyto informace jsem získal od všímavých občanů Božic. Co však dělat s těmi, kteří bez skrupulí páchají škody a ničí výsledky těžké práce svých spoluobčanů. Nejde se nějaká páka na bezohlednost, drzost a nulový stud?

                 Ladislav Nevrkla
Tady zloděj začal ...

Tady zloděj celeru pokračoval ...

Celer zaplakal ...

Toto je dílo srnce. Chodí sem ještě?

Takhle srnčí spáslo papriku, páni myslivci...

Detail ...

... a nakonec zmizely i "puky" ze závlah

1 komentář:

  1. 1)to co srnčí okousalo tu paprikuje hodně málo kdybyste si vyfotil kukuřici co byla naproti tak byste se zhrozil co tam napáchalo srnčí 2)ani se nedívím že ty puky někdo ukradl páč je cena železa poměrně vysoko 3)pan Míča letos z těch melounů fakt nic neměl i když se to snažil hlídat
    (vinařotraktorista)

    OdpovědětVymazat