středa 16. října 2013

Toulky božickými ulicemi 1: Ulice U Kláštera

Nový seriál bude takovým lakmusovým papírkem k budoucí rozsáhlejší práci, která by měla zmapovat historii božických a křídlovických ulic. Z dostupných zdrojů se pokusíme zachytit historii jednotlivých domů od roku 1945 do současnosti. Budu všem čtenářům vděčný za doplnění neúplných údajů.
Seriál začneme v bývalé místní části, původně samostatné obci (v letech 1225 - 1938, 1945 - 1950) zvané České Křídlovice. Když byly  k 1.1.1951 Křídlovice spojeny s Božicemi, bylo nezbytné přistoupit k přečíslování domů. Číslování začalo na Kolonii u Dvora, pokračovalo částí Božice a pokračovalo Českými Křídlovicemi, Mlýnskými Domky (Zámlýním) a skončilo U Nádraží (včetně Údolí Lásky). Je to důležité vědět pro základní orientaci v naší obci, když stále nemáme pojmenované ulice, ani místní části. A to dnes vlastně máme ještě jednu část - Na Posádce.
Já začínám tento seriál v Českých Křídlovicích a úvodní část je věnovaná ulici U Kláštera. Uvádět budu některé původní majitele nebo uživatele (nájemníky) a současného vlastníka. Pokud doplníte chybějící údaje, budu vám velmi vděčný. Patří sem tyto domy ( v závorce původní číslo):
181 (289) - SNB, Zedníček František - Zedníček Ivan
182 (231) - Černý Zdeněk - Klobása Oldřich
183 ( - ) - Hasičská zbrojnice - bez čísla popisného, č.p. 183 - Telefónica CZ
184 (221) - Hanák Eduard - Chlubnová Jana
185 (218) - MNV - knihovna, kancelář, byt - Obec Božice
186 (235) - Poštovní úřad - Rezek Miroslav - Česká pošta
187 (233) - Domov důchodců - Charita - Domov důchodců, p.o.
188 (262) - Domov důchodců - zaopatř. - Domov důchodců, p.o
189 (275) - Mathes Ferdinand - Široký Jindřich - Široký Jindřich a Široká Albína
190 (279) - Podaný Ludvík - Baránek Josef - Hrdlička Vladislav - Sýkora Tomáš
191 (148) - Charita - byty: Šrámek Jindřich, Novopacký Bohumil - Domov důchodců, p.o
192 (110) - Vašát Vincenc - Soukupová  Zdeňka
193 (108) - Dolinajec Blažej - Vašát Vincenc - č.p. přiděleno jinému domu (novostavbě)
383 ( - ) - Martincová Jana a Martinec Milan

Tady bych ulici U Kláštera ukončil. Blízka křižovatka nás vede (zleva) ulicí Ke Hřbitovu, další ulicí je ulice Pod Starou školou (možná by šel i název Nad Farskou zdí), která začíná u Juřenových a končí u Čadových, a třetí ulicí je hlavní ulice podél farské zdi ke kostelu, přes starou křídlovickou náves. Ta by se asi mohla jmenovat ulice Pod kostelem a končila by u Fučíkových a asi u Řídkých nebo jejich sousedů, prostě u zrcadla. Od zrcadla až na konce obce by se ulice měla jmenovat Borotická ulice (pokud by se to nelíbilo, tak může být i ulici Znojemskou).
Budu rád, když se kolem pojmenování ulic rozvine nějaká diskuze, žádné se nebráním. Ulice by se měli pojmenovat tak, jak by si přála většina obyvatel této ulice a jak rozhodne obecní zastupitelstvo. Času na to máme dost.

      Ladislav Nevrkla

Žádné komentáře:

Okomentovat