neděle 13. října 2013

Víkendové fotbaly: Většinou nám soupeři nedorazili, tak jsme se podívali na naše do Hrušovan (akt.14.10.)

Druhý říjnový víkend byly na našem hřišti na programu zápasy dorostu, mladších žáků a mužů. Přípravka hraje své dva poslední zápasy podzimu proti Polánce a Šanovu na hřišti v Šanově.
V sobotní utkání nastoupil dorost proti hráčům Hevlína.
Dorost: Božice - Hevlín 2:3 (1:1), branky Švéda, Urban
Zjišťoval jsem co a jak a nikomu se o utkání nechtělo moc mluvit.  Chyběl nám obvyklý gólman Robin (omluvil se) a  náš celkový dojem prý nebyl ten nejlepší. Takže tak.
Sestava: Roman Šob - Broněk Horáček, Vojta Maruštík, Jiří Čada - Filip Kresan - Martin Zedníček, Adam Egner (Adam Vařeka), Michal Švéda (C), Kamil Hanzal - Lukáš Svoboda, Sláva Urban

Žáci:

Božice - Bohutice -:- / podle OFS 3:0
Hosté bez omluvy nedorazili. 
tabulka podle OFS:
4. Litobratřice 5 2 1 2 15:12 7 
5. Únanov 5 2 1 2 14:28 7 
6. Božice 5 1 1 3 7:29 4 

7. Bohutice 5 0 0 5 8:32 0 

Muži: Božice - Troskotovice -:- / podle OFS 3:0
Nehráno - Soupeř nedorazil, ale před začátkem zápasu se telefonicky omluvil.
Po nesehraném utkání jsme se dohadovali, po kolikáté se Trosky nedostavili k utkání a vychází nám, že podruhé! Tak necháme na orgánech OFS, jak rozhodnou o osudu nejen tohoto zápasu, ale i dalšího učinkování Troskotovic v okresním přeboru Znojemska. Přeci jenom je to dneska mužstvo z okresu Brno-venkov a myslím, že by jim slušelo, kdyby si k budoucím utkáním IV. třídy zajeli někam na Tišnovsko, když je jim to do Božic daleko ...
Tabulka podle OFS:
7. Hor. Kounice B 10 5 1 4 27:21 16 
8. Polánka 10 4 2 4 23:24 14 
9. Litobratřice 10 4 1 5 23:22 13 
10. Božice 10 3 3 4 21:26 12 
11. Vedrovice 10 3 0 7 13:24 9 

12. Višňové 10 2 1 7 19:26 7 

Přípravky:
Oba zápasy jsme prohráli, s Polánkou méně (ale tam jsme čekali body), s  Šanovem více. Podle OFS:
Mackovice-Božice - Polánka 3:6 (1:2), Beníček, Fučík 2 – Široký Teodor 3, Široký Erik 2, Herman, 
Šanov - Mackovice-Božice 12:4 (5:2), Jašek 5, Navrátil 3, Bakaj 2, Petrů Vojtěch, Borovička – Zeyer 2, Dokoupil, Rapčan.

I.A tř.

Hrušovany n. Jev. - Miroslav 2:3 (1:1)
Na zápas, v němž nastoupila řada bývalých hráčů Božic nebo hráčů, kteří v Božicích bydlí, jsme se vypravili s mírným zpožděním, když už bylo jasné, že Trosky na náš zápas nedorazí. Tak jsme neviděli vedoucí gól Miroslavi, který padl hned v 1´ po zmatku v hrušovanské obraně. Pod námi seděl vykartovaný Kuba Rambousek, který přirozeně fandil svým dávným spoluhráčům z Miroslavi, kdežto pro nás byli "naši" hráči Hrušovan :-)! A musím říct, že jsme se za ty naše nemuseli vůbec stydět! Hlavně v 1. poločase bylo vidět, jak naše bývalé hráče Džampa a Čudla, tak především opory domácích Juru Pavelčíka a Andulu. Ve spojení s jedním z nejlepších hráčů utkání útočníkem Matouškem (prý posila z Pohořelic s bohatou minulostí) připravili řadu pěkných fotbalových momentů, a tak vůbec nelitujeme ani cesty, ani vyššího vstupného než bývá v okresních soutěžích.
Někdy kolem 14´ jsme vyrovnali na 1:1. Akce byla pěkná, rychlá a střela ze střední vzdálenosti polovysoká a razantní. Střelec Matoušek. Honza hrál levého beka a svůj post zvládal až na drobnosti s přehledem (střídán byl v 73´, když domácí přeskupovali svůj tým a např. stoper Holík šel do útoku). Džamp střídal s Andulou v obou poločasech levou a pravou zálohu (prý to tak dělají běžně), a dostal se i do gólové příležitosti. Jura Pavelčík hrál většinu zápasu středního záložníka a připravil řadu zdařilých akcí. Důležité bylo, že to s míčem umí a neztrácí ho. Pro mě nejlepším hráčem byl Andula. Co ten naservíroval nádherných centrů do gólových příležitostí, to se snad ani nedá spočítat. Bohužel minimum jich bylo proměněno. Ve 2. půli šel do středu zálohy i náš bývalý hráč Pichy, ale hrál tak, jak si ho pamatujeme z Božic. Největší gólovku 1. půlky spálil v 37´ Džamp, který po nádherném centru Anduly minul pravačkou branku.
Ve 2. poločasu byl hodně vidět i stoper Holík, bývalý hráč Bohutic, bohužel se nechal unést emocemi a v době velkého tlaku domácích byl v 82´ po druhé žluté kartě za řeči vyloučen.
Hlavní sudí pak byl kapitola sama pro sebe, zápas zbytečně kouskoval a nakonec rozhodl i o výsledku, když chybně posoudil zákrok domácího gólmana na pronikajícího útočníka Miroslavi - nejdříve vyrazil nohama míč, a pak přes jeho nohy přepadl útočící hráč. Přesto sudí nařídil penaltu! Tu se štěstím Miroslav proměnila a zvítězila tak v důležitém utkání ohrožených týmů 3:2.
Kolem 50´ 2x servíroval do gólu Andula, z protiútoku vytěžila Miroslav roh a nádhernou hlavičkou jej proměnila na vedení 1:2. Část z nás to dávala za vinu i domácímu gólmanovi."Bylo to tam hustý a gólman se v pětce k míči nedostal!".
V 54´ však domácí po nádherné protiakci vyrovnali na 2:2, když skórující hráč Matoušek si naběhl perfektně k tyči.
Vše rozhodla přísně nařízená penalta v 65´. Stav 2:3 se už do konce zápasu nezměnil, i když deset minut domácí trvale tlačili a měli řadu gólových příležitostí. Dvě tutovky spálil Holík, jednu Pichanič a na jednu nedoběhl Džamp. Poslední velkou příležitost měl samotný Andula, ale i jeho hlavičku v 79´ vytáhl vynikající miroslavský brankář. Emoce vyvrcholily diskuzemi s rozhodčím a vyloučením Holíka v 82´. Jsem docela zvědav, co k tomu napíše delegát utkání, který seděl na tribuně.
Třebaže hrušovanští prohráli, odjížděli jsme ze zápasu docela spokojení. Viděli jsme řadu dobrých fotbalových momentů a hlavně  - hráči z Božic byli vidět.
Ze Zpravodaje OFS:
Hrušovany-Miroslav 2:3 (1:1). Hosté otevřeli skóre po centru do vápna, kde se nejlépe zorientoval Szajko a dopravil míč do domácí sítě brány. V 11. minutě se Hrušovanští dočkali po střele Matouška vyrovnání, tento stav vydržel až do přestávky. Ke změně došlo v 50. minutě po rohovém kopu, opět se zásluhou Závišky radovali hosté. Ale už o pět minut později vrátil 
odražený míč do miroslavské sítě střelec první domácí branky Matoušek. V 66. minutě dostali hosté výhodu penaltyúspěšným aktérem byl znovu Záviška. Toto skóre přineslo do hry nervozitu, přibyly ostré zákroky, za které padlo hodně žlutých karet, předčasně pod sprchy musel domácí Holík. Hrušovanští v poslední desetiminutovce nevyužili k vyrovnání tři jasné tutovky. 
P.S. Ke sporné penaltě jsem už napsal. Je vidět, že nejen moje okolí ji vnímalo "jako dar" Miroslavi. Možná jsem mohl napsat místo "chybně" "přísně". Z tribuny těžko posoudíme jemné nuance zákroku, ale "dar z nebes" to byl, to nám nikdo nevymluví.

          Ladislav Nevrkla

6 komentářů:

  1. Pane Nevrkla, když neznáte pravidla, tak nepište takové bludy, že brankář domácích "nejdříve vyrazil nohama míč, a pak přes nohy přepadl útočící hráč". Viděl jsem utkání od 70. minuty, takže penaltovou situaci jsem viděl taky - gólman vzal jednou nohou míč a druhou hráče - a to je faul! Protože nejprve odkopl míč, nedošlo faulem ke zmaření zjevné brankové příležitosti, a tedy proto brankář dostal pouze žlutou kartu. Jestli hru rozhodčí kouskoval, to nedokážu posoudit, když jsem viděl jen závěr utkání. Ale penalta byla evidentní - že se vám jakožto příznivci Hrušovan a člověku neznalému pravidel nelíbila, je věc jiná.
    Má úcta, Karel.

    OdpovědětVymazat
  2. Škoda že nebyli videt i když hrali v božicich.......Tony..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. K Tonymu bych dodal, že naši bývalí hráči nehrají v Hrušovanech pod takovým tlakem, nenesou takovou zodpovědnost za celý tým jako u nás. V Hrušovanech jsou "kolečkem" v soukolí celého strojku a třeba trojice, kterou jsem vyjmenoval - Jirka P., Andula a střelec Matoušek - jsou těmi, kdo tým táhnou. Snad je rozumět tomu, co jsem tím chtěl říct. (lan)

      Vymazat
  3. penalta byla písknuta správně,měl Holika v bráně potom vyloučit za sprosté nadávky,to raději neslyšel.Pavel

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud jde o slovník hráčů na hřišti, tak to teda žádný příklad nebyl. Z obou stran. Fotbal byl ale dost pohledný. K faulu/nefaulu by se asi měl vyjádřit hrušovanský gólman. Já o zápasech nepíšu jako fotbalový odborník, ale jako divák a novinář a budu si i nadále psát tak, jak to vidím já nebo moje okolí. Ne všechno, co napíšu jsou moje myšlenky a názory, prostě poznamenám i to, co kolem sebe slyším. S tím, jak rozhodčí vyřešil situaci kolem penalty, můžu "z pohledu rozhodčího a pravidel" souhlasit, ale myslet si i nadále můžu své :-)! (lan)

      Vymazat
  4. Penalta být neměla!!!! Golman šel do souboje oběma nohama, je pitomost tvrdit, že jednou nohou odkopával a druhou fauloval!!! J.

    OdpovědětVymazat