sobota 25. ledna 2014

Fotohádanka: Ještě jednou motorky

Minulá motocyklová hádanka vás docela zaujala a protože se mi podařilo sehnat ještě jednu "májovou" fotku božických motorkářů, předkládám vám ji k identifikaci dnes.
Jeden z vás mě upozornil na takovou zajímavost, kterou už asi dnešní generace nebude tak chápat: Tenkrát neměl motorku každý, a tak jsme jako kluci věděli o každém, kdo ji měl a jaký typ. Musím mu dát za pravdu. Tenkrát "v šedesátých" jsme na vesnicích věděli o druhých všechno: kdo má jaké auto, jakou televizi, magneťák byl úplnou výjimkou (kotoučový Sonet Duo). Zástupci obce pak chodili (do roku 1989) a sepisovali i takové pitomosti, jako třeba kolik máte slepic a jiného "dobytka". Tehdejší systém byl postavený na starosti o ty druhé, ať si to ti dotyční přáli i nikoliv. Proto taky začal masivní úprk obyvatel z venkova do města a z města na chalupy. Ale to už by bylo jiné retro! Někdy příště.

                Ladislav Nevrkla

P.S. Řekl bych, že zcela vpravo (částečně uříznutý) stojí pan Řezáč.

3 komentáře:

  1. Ano, bylo to tak. Zástupci obce dělali snad každý rok soupis všeho co kdo vlastnil, takže opravdu přehled byl velký i když se nám to opravdu nelíbilo. Co se týká výše uvedené fotografie pořízené u farské zdi, tak druhý zleva je Jara Škrabal, pátý Vladimír Moro (náčelník železniční stanice v Božicích), u další motorky stojí Ladislav Streit, v popředí p. Sigmund a zcela vpravo není v žádném případě pan Řezáč, spíš to vypadá na pana Pajera. Jenom se divím, kam se poděli tři největší motorkářští "frajeři" tehdejší doby - Jan Kašpárek, Bob Šíbl a Pepek Tuháček? (me)

    OdpovědětVymazat
  2. T ak žer je tam p. Řezač to máte pravdu, pak je tam p.Zikmund,z boku si nejse jist kousek hlavy L.Krupica, a dál L,Streit,vedle ty dva nevím pak je V,Zástěra.a ještě snad J.Kohoutek ,možna Kašik ale to už hádam.

    OdpovědětVymazat
  3. Řekla bych,že to není ani pan Řezáč a ani pan Pajer,ale vypadá to na pana Škroba Josefa co žil v Křidlovicích u obchodu.AL.

    OdpovědětVymazat