sobota 18. ledna 2014

Připravujeme: O historii vzniku železniční tratě Hrušovany n. Jev. - Znojmo

Vynikající přednáška dr. Jiřího Kacetla, na níž jsem vás zval nedávno, mě natolik okouzlila, že jsem se hned na místě s panem doktorem, významným odborníkem na historii železnic jihozápadní a jižní Moravy, domluvil, že podobnou akci uskutečníme přímo v Božicích.
Takže sledujete tyto stránky, stránky obecního úřadu, kina Marta a plakátovací plochy. Konat by se mělo ve čtvrtek 20.3.2014, ale nejdříve se musí vše připravit po stránce organizační u nás doma v Božicích.
Zcela zaplněný sálek Domu umění ve Znojmě odměnil skoro dvouhodinovou přednášku nazvanou Projížďka proti toku času po železnici (na trati Znojmo - Brno a Znojmo - Vídeň, čtvrtek 16.1.2014) nadšeným dlouhotrvajícím potleskem a ještě jsme měli prostor na dotazy. Povídání bylo doplňováno po celý večer historickými i současnými fotografiemi a taky informací, že toto téma se objeví v nejnovějším vydání Ročenky znojemského archivu. Budu sledovat, kdy vyjde a dám zde - zájemcům - vědět.
A malá pozvánka: "Z Hrušovan nad Jevišovkou byla vybudována odbočka do Znojma. Nejprve byla zprovozněna trať z Brna přes Hrušovany nad Jevišovkou do Znojma, a to 15. 9. 1870." 

                 Ladislav Nevrkla

Žádné komentáře:

Okomentovat