čtvrtek 26. ledna 2017

Hledá se bludný balvan na úpatí Tanzbergu

Ilustrační foto bludného pískovcového
balvanu
Tam, kde se před léty říkávalo "U moruše" a kde dneska stojí pomník, tak tam stával ještě na konci 50. let (a možná ještě déle) bludný pískovcový balvan zajímavého tvaru.


Ten balvan totiž připomínal lidské tělo, řekněme jak z Erbenovy Kytice. Lidská hlava s tělem, ale bez končetin! Obrátili se na mě pamětníci, kteří již v Božicích nežijí, jestli nevím, kam se tento zajímavý bludný pískovcový kámen poděl. Já to nevím, kámen zde už nepamatuji.
Vím jenom, že toto místo je s božickou dávnou minulostí spojeno s návrším zvaným Tanzberg a bájemi a pověstmi. Bludný balvan připomínající lidské tělo je dokladem tajemností a záhad s tímto místem spojených.
Bludný balvan nebyl však jenom okrasou prostranství "U moruše" a na úpatí Tanzbergu. Váže se k němu i příhoda méně veselá, byť se šťastným koncem a tudíž snad po létech i úsměvná. V roce 1952 jel jeden nastávající tatínek pro porodní asistentku (jak mi kdysi jeden pan starosta říkal "porodní babičku", aby neurazil trošku hrubým až vulgárním označením "porodní bába") paní Smetanovou, aby pomohla u porodu jeho potomka. Rozradostněný tatínek slavil už dopředu a při cestě zpět mu to na kočičích hlavách nějak ujelo a napálil v plné rychlosti do toho "lidského" bludného balvanu! Že si náležitě rozbil h..., ehm ústa, je nabíledni! Aspoň si na celý život pamatoval místo, kde trošku netradičně oslavil narození svého potomka.
                                  (lan)




Žádné komentáře:

Okomentovat