úterý 10. ledna 2017

Lidi si přejí větší zodpovědnost obcí

Budovo, budovo, co z tebe jednou bude?
Už jsem na to upozornil nedávno a moje názory vzbudily trošku více vzrušení než obvykle. Nejedná se o nic menšího, ani většího, než o otázku zodpovědnosti obcí. Zdůrazňuji obcí, nikoliv státu. Stát a obec totiž nejsou totéž.


V české společnosti stále převládá názor, že všichni mají mít tak nějak stejně a stát jim toho má proto garantovat co nejvíc. Já si to nemyslím. Já si myslím, že hodně úkolů by na svá bedra měly převzít obce. Že by takové opatření ve svém důsledku někam vedlo, je nabíledni. Proto o tom hodně starostů zvláště malých obcí, nechce ani slyšet.

Takovým lakmusovým papírkem jsou otázky spojené s projektem Pošta Partner. Můj článek přetištěný ve Znojemsku 2.1.2017 zaujal velké množství starostů, kteří se musí s touto otázkou vypořádávat. A zrovna třeba tam, kde už Pošta Partner je, ale tím Partnerem není obec, ale třeba COOP Jednota. Starostové sami přiznávají, že na ně občané vyvíjejí tlak, aby Poštu Partner převzali oni jako představitelé obcí. Na příkladu Božic jsem se snažil ukázat, proč by tomu tak mělo ve vhodný okamžik být i u nás. Jestli se Pošta obrátí na COOP Jednotu, tak pochybuji, že Jednota po této nabídce neskočí. A pak budeme chodit do Pošty Partner třeba do prodejny COOP Jednota v Českých Křídlovicích a budeme spokojení. Je tam prostor na zaparkování - na rozdíl od nepovedeného parkoviště u božické COOP Jednoty - a jsou tam i vhodné volné prostory. Jednota na tom v žádném případě neprodělá.
A jen tak na okraj: Kde myslíte, že byla první božická pošta? Ano, někteří si to z mého příspěvku z historie obce pamatujete dobře. Více než 15 let let byla v Hostinci Obermann, dnešním kině Marta. Bylo to sice už dávno, v letech 1872 - 1888, ale nic to nemění faktu, že pošty měly vždycky blízko k hospodám a obchodům, jelikož ty největší hospody při hlavních tazích sloužily jako formanské poštovské hospody. Viz asi nejznámější hostinec na Znojemsku Hospoda na formanské poště na Grešlovém Mýtě, z níž je dneska vietnamský obchod. A mimochodem - o poštu jako takovou už Grešlové Mýto v předminulém roce přišlo úplně!

Aktuálním problémem ale není jenom pošta, ale taky starost o naše bližní, kteří jsou ve svízelné životní situace. Nesouhlasím s tvrzením řady lidi, že každý je strůjcem svého osudu a že každý má šanci žít slušně a na úrovni, že každý může najít práci a pracovat atd. Já tvrdím, že každý nemůže. Už přes osm let s takovými mladými lidmi pracuji a moc dobře vím, že to v žádném případě nemají jednoduché a naše společnost nemá tak úplně dobře nastavená pravidla, jak s lidmi v nouzi, lidmi ohroženými sociálním vyloučením, lidmi ohroženými chudobou, ohroženými bezdomovectvím a různými závislostmi pracovat.
A tak mě velmi překvapily výsledky reprezentativního výzkumu mezi obyvatelstvem Česka, který byl zaměřen na sociální bydlení. Překvapí už to, že 71% dotazovaných je pro, aby byl přijat zákon o sociálním bydlení. Ještě víc mě ale překvapil názor veřejnosti, že by se o bydlení lidí v nouzi měly postarat především obce. Hlavně by nárok na sociální bydlení měly mít matky samoživitelky v nouzi, oběti domácího násilí a děti odcházející z dětských domovů. Zákon má velkou podporu napříč voliči celého politického spektra, překvapivě až nejmenší mezi komunistickými voliči. Přesto politici (hlavně z ANO) návrh zákona blokují a naděje na jeho přijetí je nulová. Bude proto hodně záležet na jednotlivých obcích, jak se k problematice sociálních bytů svým občanům postaví.
A tak mě napadá, že bude dobré sledovat, jak to dopadne, až se v Božicích bude rozhodovat o tom, co se starou poštou. Budova je pro sociální bydlení přímo ideální a stejně nevíme, co s ní.

         (lan)

P.S. Podrobně i s dokumentací o historii božických pošt jsem psal přesně před 6 roky - http://probozice.blogspot.cz/2011/01/historie-nova-zjisteni-o-pocatcich.html

1 komentář:

  1. Z důvodu poruchy vodovodního zařízení bude od 12.1.2017 do 13.1.2017 cca do 15.00 hodin přerušena dodávka pitné vody v části obce Božice – od I. mateřské školy a dále směrem ke Kolonii, a celá Kolonie. U I. mateřské školy a na Kolonii u Jiráskova domu budou přistaveny cisterny s pitnou vodou.
    http://www.vodarenska.cz/havarie

    OdpovědětVymazat