neděle 1. ledna 2017

Seriál: Putování po božických hospodách

Putovat dneska po božických hospodách? Řeknete si, co to je za nesmysl? Jasně, dneska to máme jednoduché. Klasický hostinec máme v Božicích pouze jediný! Ještě mu v pracovním týdnu sekunduje Pohostinství u nádraží, ale to je spíše stravovací zařízení než klasická hospoda.


Bývaly však v Božicích časy, kdy zde fungovaly známé hostince a dokonce byly časy, kdy to byly hostince vyhledávané. Protože se snad i v oblasti pohostinských služeb blýská na lepší časy, zahájíme rok 2017 seriálem o historii božických hospod. Budu jenom rád, když bych získal nějaké konkrétní vzpomínky a fotografie o fungování těchto zařízení v Božicích a Českých Křídlovicích.

Putování začneme od Adama, tj. od zmínky o nejstarším božickém hostinci. Jmenoval se Hostinec Hoja a nacházel se v lesích blízko dnešního nádraží, v dobách, kdy zde ještě železniční trať nevedla, zato tudy procházely obchodní cesty z jihu i ze západu. Obrázek Hostince Hoja nemáme, ale máme jednu důležitou nezpochybnitelnou indicii o jeho existenci a tou je jeho vyznačení na mapě. A taky máme dochovanou pověst, která se k tomuto hostinci váže.

Záhad kolem tohoto nejstaršího božického hostince je víc než dost a pro současnost asi zůstane tou nejzajímavější a nejdůležitější stopou právě ta pověst. Tu jsem poslal do Českého rozhlasu Brno a tam ji najdete v archivu. O tom všem jsem psal na tomto blogu: http://probozice.blogspot.cz/2015/04/pribeh-z-bozic-jak-se-kupec-zbavil.html

                                     (lan)





Žádné komentáře:

Okomentovat