sobota 19. května 2018

"Šanovské Božice" super!

Nejlepší voliéra paní L. Čajkové s
Rýnskými slepicemi černými
Nesmyslnost podivně dělených katastrů se v případě Božic ukazuje v plné nahotě. Část nádraží, velká část bývalé Prefy, domky v Horní Hoji (bývalé Janíkovo a paní Michalcové), Hraběcí studánka a Starý Karlov, to všechno leží na katastru Šanova, ale od nepaměti jsou zde silné vazby na Božice. Proto považuji vítězství chovatelky Lýdie Čajkové v kategorii drůbeže na XXIII. Suchohrdelské výstavě králíků, holubů a drůbeže taky za božické vítězství.


Výstavní prostory v Suchohrdlech u Miroslavi "na place za sokolovnou" jsem letos navštívil poprvé a byl jsem příjemně překvapen výstavními plochami pod pergolami. Kvalifikovaným odborným průvodcem nám byl náš známý chovatel Radek Bulíček z Lechovic a tak jsme měli dobré informace hned u klecí. Na posezení už ale nedošlo, protože nás překvapila nečekaná sprška, která se nad Suškami přehnala, ale spokojení s výstavou jsme byli. Koho toto téma zajímá, má ještě šanci v neděli od 8 do 12 hodin.
Nevím, kdy se budou předávat připravené ceny a poháry, u jednotlivých expozic však již bylo ocenění vloženo k prezentaci a tak jsem si všiml, že v kategorii drůbeže si nejvyšší ocenění odnese "naše" chovatelka Lýdie Čajková s Rýnskými slepicemi černými. Zaujaly nás však i čokoládově hnědé Perličky  s red. perl. téže chovatelky.
Osobně pak kroužím vždycky kolem expozic zdrobnělých plemen, kterých zde byla pestrá škála a bylo na co se dívat. Jen posuďte: Australky zdr., Barneveldky zdr. bílé, dvojlemovasné, stříbrné, Hempšírky zdr., Velsumky zdr., Vyandotky zdr., Lakenfeldky zdr. černé a modré,  České slepice zdr. modré, Holandské chocholaté zdr. černé a Paduánky zdr. bílozlaté. Člověka až láká si nějaký malý chov pořídit! :-) "Dyť žijeme na lontu!"

Malý dodatek:
Kdo nezná moc Suchohrdly u M., měl by vědět, že je zde taky poměrně velká "česká kolonie" i s bývalou českou státní menšinovou školou. Myslím, že by se Božice měly znovu zasloužit o to, aby bývalé "české kolonky" udržovaly bližší kontakty a prohloubily vzájemné vztahy a styky.
                         
                                                                      (lan)




























1 komentář:

  1. Poháry za vítězství se předávají vždy až na konci výstavy, kdy si pak majitelé odvezou zbytek svých vystavovaných kusů, pokud se neprodají a jsou určené třeba do chovu.

    OdpovědětVymazat