pátek 11. října 2019

Jak řešit hrozící zánik dětské lékařské péče v Božicích

Božický Panský dům možná od nového roku osiří o poskytovatele lékařské péče dětského lékaře. O neradostné situaci se ví už delší dobu, na zasedání zastupitelstva, ani v Božickém zpravodaji, ba ni na facebooku obce Božice o tom nečteme nic.


Ruku na srdce: Panský dům byl postaven v první polovině 19. století jako sídlo správce statku jaroslavického panství, kam jsme před revolucí 1848/1849 patřili. Pan správce (nejdéle v té pozici sloužil pan Hess, jehož hrob s mohutným náhrobním kamenem byl ještě počátkem 90. let k vidění na božickém hřbitově) odtud řídil práce na statcích Hoja Dvůr a Karlov (Starý Karlov). Patřila k tomu hospodářství i sýpka na křižovatce (dnes sídlo Farmy Božice). U vlastního Panského domu bylo rozsáhlé hospodářství, které je vidět i na historických snímcích Božic. Teprve za 1. republiky, po parcelaci velkostatku, byly postaveny rodinné domy od bývalého Klíčového po Raušerovo a v 30. letech pak nová ulice od domu holiče Nováka po Tuháčkovo. Znamená to, že jenom Pajerovo, zbouraná Dubova hospoda a dům Škrabalů stály na svých místech už dříve a k Panskému domu nepatřily.
V roce 1928 se Panský dům stal sídlem Obecního úřadu Božice. Po roce 1945 zde až do sloučení Božic a Českých Křídlovic zůstalo sídlo obecní samosprávy (MNV Božice) a přestěhovali se sem taky členové SDH Božice (1945 - 1950). Ve staré zbrojnici vedle kláštera sídlili v letech 1945 - 1950 hasiči Českých Křídlovic. MNV Č. Křídlovice sídlilo naproti klášteru až do roku 1980 (od roku 1951 jako společné MNV Božice).
Socialistické budování vedlo v roce 1951 ke zřízení zdravotního střediska v budově Panského domu. Sídlili zde všichni lékaři a praktici s lékařstvím spojení. Sídlí zde dosud, ale určitě všichni cítíme, že by moderní zdravotní středisko mohlo vypadat jinak.

Je několik možností, kde by lékaři mohli sídlit. Pro dětského lékaře se aktuálně přímo nabízí celý objekt bývalé staré pošty. Něco jako ordinace, čekárna a toalety, zbývající část jako byt! Vymezený parkovací prostor by se zde taky našel. Další místa by se dala vyčlenit u bývalé průmyslovky. Odtud by taky nebylo daleko. Lékaři obecně se na venkov nehrnou. Pokud jim nenabídneme nějaký bonus - tak jako po roce 1945 - nebudeme tady začas mít žádného.

P.S.1 A místo nesmyslné bytovky vedle Pastelek by božické zastupitelstvo mohlo uvažovat o stavbě nového zdravotního střediska právě tam. S budovou, která by sloužila všem a nebyla určená k bydlení, bychom se dokázali nějak vyrovnat. Ještě pořád je čas....

P.S.2 Stávající dětská lékařka MUDr. Eva Čechová, která odchází do penze, píše, že se jí nepodařilo sehnat nástupce a vybízí stávající pacienty, aby si vyhledali jiného praktického lékaře pro děti a dorost a u něho se zaregistrovali. Ona sama praxi v Božicích a Dyjákovicích končí k 31.12.2019.

                                     (lan)

Žádné komentáře:

Okomentovat