středa 25. prosince 2019

Betlém v božickém kostele

V okolních obcích se stává příjemnou tradicí venkovní betlém, ať již se slámovými nebo vyřezávanými postavičkami i zvířátky. V Božicích se všichni můžeme potěšit s betlémem vystaveným v levé části před oltářem božického kostela sv. Petra a Pavla.


Inspiroval mě příběh, který popsala Eliška Leisserová v posledním čísle Božického zpravodaje 2019. Píše: Těšíme se na ježíška anebo i na Ježíška ve vystaveném betlémě, kterého můžeme i tento rok obdivovat na půlnoční mši v božickém kostele. Stejně tak na postavu černouška, který pokaždé, když mu dáme minci, kývá hlavičkou. A  co takové zrcátko, které místní kostelník Olda důmyslně využil jako jezírko na pití pro sádrové ovečky...

A tak jsem využil chvíle, kdy se lidé teprve scházeli na půlnoční, a pořídil pár snímků. Po skončení mše bylo už kolem betléma živo a i černoušek s malou kasičkou v klíně spokojeně pokyvoval hlavičkou. Kdo by si chtěl božický betlém taky užít, má ještě šanci ve čtvrtek 26. prosince na Štěpána. Mše začíná jako vždycky v 10:30 h.

                   (lan)








Žádné komentáře:

Okomentovat