úterý 17. prosince 2019

Historické snímky Znojma

Znojmo v roce 1871 z jihu
Na netu se to poslední dobou hemží nádhernými historickými fotografiemi našeho okresního města Znojma. Asi tu nejatraktivnější vytáhl na světlo boží historik JMM ve Znojmě dr.Jiří Kacetl. Snímek vidím poprvé. Jsou na něm dvě hradební věže v jižní části znojemského opevnění.


Jiří Kacetl k tomuto snímku píše: Prašná věž (Pulverturm) a Psí věž (Hundsturm), ta ještě s vysokou střechou, v jižním úseku znojemských hradeb. V pozadí střecha kapucínského kostela. V popředí hluboký příkop (dnes zasypaný náspem ulice Žleby), kudy odtékala voda z hradebního příkopu do řeky Dyje. Foceno v roce 1871.

Další snímky jsou k vidění na https://www.facebook.com/historickeznojmo/photos/a.611920782157509/3250630091619885/?type=3&theater. Tam mě nejvíc zaujal snímek z Horního náměstí s tržnicí. Jezdívala tam i moje babička.... Před válkou, za války i krátce po válce... Ještě bych někde u rodičů na půdě našel dřevěnou formu na máslo, aby se dobře prodávalo...
Věřím, že většinu míst na snímcích poznáte: Na starém Divišáku končí válka. Ty kruhové záchody tam pamatuju ještě z vinobraní na poč. 70. let. Václavák s kašnou, židovský obchůdek na dnešní ulici 17. listopadu, ulice u zdravky už zase vypadá jako tenkrát (velkým dílem díky Jiřímu Kacetlovi), původní Německý dům pamatuje hodně z nás jako Domeček (my tam třeba měli taneční) Horní náměstí směrem k dnešnímu Divišáku (v pozadí kostel sv. Michala).

Po novém roce připravuji nějakou změnu na svém blogu a tam se budu věnovat historickým snímkům z Božic, Českých Křídlovic i zajímavostím z okolí.

                 (lan)














Žádné komentáře:

Okomentovat