úterý 17. prosince 2019

Příběh tajemného partyzána z Ploštiny. Znal se i s Antonínem Daňkem

Televizní dokument Timošenko
Dnes odpoledne jsem zcela náhodně shlédl výborný dokument o moravských partyzánech, hrdinech z valašských kopců a salaší. Neobyčejný příběh tajemného partyzána, který u nás prožil těžká období 20. století, včetně masakru na Ploštině 19. dubna 1945. Český dokument z roku 2016. Režie J. Tesař.


V informacích k dokumentu se píše: Do dějepisu se Timošenko nedostal, ale ve vzpomínkách pamětníků je zapsán v dobrém. Během války unikl z Brém a prošel Osvětimí. Prostý venkovan z východu Evropy zakončil válku jako partyzán na Valašsku. Pak zůstal v Československu, našel si tu ženu, práci a získal identitu pod jménem Timofej Simulenko. Po převratu v roce 1948 se zapojil do protikomunistického odboje, a aniž by něco zásadního podnikl, byl obviněn z protistátní činnosti a odsouzen k trestu smrti. Jelikož si nikdo nedovolil popravit sovětského partyzána, jeho trest byl snížen na doživotí. Díky vzpurnosti se mu vyhnuly amnestie, z vězení ho nakonec dostala až nevyléčitelná duševní choroba. Poslední roky svého života trávil sice na svobodě, ale v psychiatrické léčebně. Zemřel v roce 1981.

Potkal se v partyzánské jednotce jak se světoznámým spisovatelem Ladislavem Mňačkem, který jako jeden z prvních publicistů a spisovatelů odkrýval temnotu a zamlčované zločiny budování socialismu v našich zemích. Neváhal ani odkrýt stinné stránky partyzánského boje. Jeho knihu znáte i z její filmové podoby a jmenuje se Smrt si říká Engelchen.

Příběh tajemného partyzána z Ukrajiny-Podkarpatské Rusi, Běloruska nebo Ruska? Dodnes nikdo neví. Žijí tady u nás ale jeho dva synové s příjmením Ptáčkovi. V partyzánské skupině Ploština byl nejen Timošenko a Mňačko, ale taky budoucí členové odbojové skupiny Světlana jako Alois Šimara, František Mana, Josef Matúš nebo Antonín Daněk. Na jedné z fotografií v dnešním dokumentu byl zachycen i Josef Matúš s Antonínem Daňkem.

Dokument se dá shlédnout na netu: https://www.ceskatelevize.cz/porady/11727236880-timosenko/21738256308/

         (lan) 















Zakladatel Světlany Josef Vávra-Stařík. Partyzán, který
po únoru 1948 uprchl do exilu

Velitel Světlany Antonín Slabík, členové Světlany - bývalí
partyzáni a kamarádi Josef Matúš a Antonín Daněk

Protikomunistické letáky rozhazované po republice v noci z 25.
 na 26.2.1949. Byly jich i plné Božice a České Křídlovice. Za 14
 dní byly obě obce obšancovány vojáky StB. Zatknout Daňka se
jim nepodařilo. Skrýval se pak týden na Kolonce u Smrčků...
Z Božic mu poté pomohli členové Světlany Antonín Švarc (za
to dostal v nespravedlivém procesu 25 let) a Josef Kudlička (za
to dostal 20 let komunistického kriminálu)

Téměř dva roky vazby trpěli zatčení občané Božic a Křídlovic ve
vazební věznici v Uherském Hradišti. teprve potom následoval
v červnu roku 1951 soud v Uh. Hradišti.



Žádné komentáře:

Okomentovat