pondělí 6. prosince 2021

Když je něco jedinečné a kvalitní


 Když jsem "ve zlatých devadesátkách" byl s tehdejším břežanským starostou několikrát v Rakousku, obdivoval jsem skutečnost, že v rámci "sdružení obcí" má každá něco svého, jedinečného...


V jedné měli už tenkrát krásný fotbalový areál, v jiné školu, ve třetí pořádali nádherné venkovní "hody" (s jihomoravskou kapelou), v další byla prodejna vozů značky Subaru atd. atd.

V Česku se odjakživa snažíme všichni dělat všechno, ale většinou to dopadne jako vždycky, tak nějak napůl. Ale za těch třicet svobodných se přece jenom změnilo mnohé a i v našich končinách najdeme akce, které jsou jedinečné a mají svůj mikroregionální přesah.

Skoro se mi chce napsat, že jsme s tím začali u nás v Božicích pořádáním proslulých fašanků pořádaných božickými hasiči, ale nechci být tak samolibý, protože v současnosti máme v našem okolí minimálně dvě akce, který tento přesah rovněž mají, a pak další dva spolky, které svým "akčním rádiusem" rovněž mají ambice obsáhnout široké okolí a přitáhnout tak nejen své domácí návštěvníky, ale i ty z okolí.

A jestli víte o něčem dalším, napište mi, rád to zveřejním a pošlu dál do světa.

Takže ty dvě skvělé akce jsou: 

Svatomartinský průvod pořádaný skvělým Dámským spolkem https://www.facebook.com/Damskyspolek/ v sousední obci Mackovice



tou druhou Otvírání Hraběcí studánky za hrází rybníka Prostřední Karlov v přírodní rezervaci Karlov Okrašlovacím spolkem Šanov https://www.facebook.com/Okra%C5%A1lovac%C3%AD-spolek-%C5%A0anov-1865490543471442



A kromě výše uvedených pořadatelů (Dámský spolek Mackovice a Okrašlovací spolek Šanov) se nám k životu rozběhly další dva aktivní spolky, a to v Hrušovanech nad Jevišovkou Spolek pro hrušovanský zámek, a v Jaroslavicích spolek Jarmínek-spolek jaroslavických maminek.

Na jejich aktivity se můžete podívat na jejich facebookových stránkách:

https://www.facebook.com/spolekprohrusovanskyzamek A zkoukněte třeba nejnovější video https://www.youtube.com/watch?v=7nGucWfS5nM



https://www.facebook.com/jarminek. I tady měli včera zážitky z průvodu mikulášké a čertovské družiny zachycený ve fotografii.



Ale abych se vrátil obloukem zpátky do Božic. I my tady máme aktuálně jednu velkou akci s velkým přesahem, a tou akcí jsou Božické otevřené sklepy pořádané Družstvem božických vinařů - https://www.facebook.com/dbv.bozice. Mají už své pevné místo v kalendáři a přispěly rovněž k neobyčejné kultivaci, modernizaci a zkrásnění sklepních uliček v Božicích.

                                                            (lan)

Žádné komentáře:

Okomentovat